Byta elavtal

Många tror att det är krångligt att byta elavtal men det är egentligen hur lätt som helst. Det krävs faktiskt väldigt lite av dig som privatperson eftersom mycket sköts av det nya elbolaget. Det finns dock en del saker som du behöver hålla koll på inför ditt byte. Vi har samlat de viktigaste punkterna nedan för att underlätta för dig.

Byta elavtal

Enkelt att byta elavtal

Det är många som tror att elkostnaden inte går att påverka utan att det är en fast kostnad som du måste betala varje månad. Faktum är att du kan spara pengar på att regelbundet se över dina kostnader för el och i många fall är det är enkelt att byta elbolag eller elavtal till ett som passar ditt hushåll bättre. 

Genom att jämföra elavtal och aktivt välja ett elbolag får du större kontroll över dina månadskostnader. Även om du idag har ett elavtal hos ett bolag som du tidigare valt är det enkelt att se över hur det står sig idag mot andra bolag genom att jämföra elpriser och avtal hos olika elbolag.

Jämför elpriser och olika typer av elavtal hos ditt nuvarande bolag för att se om det är bättre att byta elbolag eller bara byta typ av elavtal inom ditt nuvarande bolag. Genom att regelbundet jämföra elavtal, elpriser och elbolag kan du byta till det som passar dig bäst. 

Beroende på vad du har för elförbrukning kan du välja ett fast eller rörligt elavtal. Du kan då spara en hel del pengar årligen. Din elförbrukning hittar du på din senaste faktura tillsammans med det pris som du betalar. Elbolag har flera olika kostnader som kan skilja sig åt. Därför är det bra om du jämför elavtal hos bolagen. Kostnaden inkluderar flera fasta avgifter som är bra att jämföra som till exempel månadskostnaden och de påslag som bolaget lägger till på elkostnaden.

elskling logo
Elskling.se

4 saker att tänka på när man byter elavtal

Även om det är smidigt att byta elavtal och oftast väldigt enkelt är det en del saker som du behöver ha koll på innan du anmäler ett byte. Flera av punkterna går att hitta på din senaste faktura. 

  1. Bindningstid
    För att undvika onödiga kostnader och straffavgifter är det viktigt att du har koll på om du är bundet till ditt nuvarande elavtal. Om du har valt ett fast avtal är du oftast bunden under den tid som elbolaget erbjuder en fast avgift. De flesta elbolag erbjuder minst 12 månader bundet fast elavtal. Det finns också bolag som har bindningstid på rörliga elavtal.  
  2. Uppsägningstid
    Om du har ett rörligt pris är det inte lika vanligt att du har en bindningstid men det finns vissa undantag. Däremot har de flesta elbolag uppsägningstid på sina rörliga elavtal som är bra att hålla koll på innan du genomför ett byte. Det går självklart ofta att genomföra ett byte ändå men då kan du behöva betala straffavgifter eller liknande för att du säger upp ditt elavtal i förtid. Det bästa är att välja att det nya avtalet börjar gälla när de gamla tar slut. 
  3. Anläggnings-ID
    Vid ett byte kommer det nya elbolaget att efterfråga ditt anläggnings-ID. Du hittar anläggnings-ID på din senaste faktura. I vissa fall kan du även godkänna att elbolaget genomför ett byte och genom en fullmakt tar reda på ditt anläggnings-ID. Läs mer om hur du hittar anläggningsnumret här. 
  4. Elförbrukning
    I vissa fall kan det nya elbolaget vilja veta vilken elförbrukning som du har. Det är för att kunna ge dig det bästa elpriset baserat på din förbrukning. Du hittar din elförbrukning på din senaste faktura. Om du inte vet om din elförbrukning finns det oftast andra faktorer som du kan fylla i, såsom storlek på boende, och då uppskattar elbolaget din elförbrukning. 

Elbolaget genomför bytet åt dig

Elskling är en jämförelsesajt som hjälper dig att jämföra alla de elbolag som finns på den svenska marknaden. Bolaget hjälper dig även att byta elleverantör och därmed byta elavtal. Det fungerar på liknande sätt som när du fyller i dina uppgifter direkt på elbolagets hemsida och kräver väldigt lite från dig som privatperson. 

Elskling anmäler då till ditt nya elbolag att du vill byta ditt elavtal dit och säger upp ditt gamla. Du måste dock ändå ha koll på din uppsägningstid och bindningstid innan du byter elbolag. Vi har samlat all information om hur du gör för att byta elbolag med Elskling här.

När kan man byta elavtal?

Det går att byta elavtal närsomhelst förutsatt att du inte tecknat en bindningstid för elavtalet. Om du ska teckna ett nytt elavtal är det bra att se över om du har en bindningstid hos det elbolag du har idag. Du bör då i så fall vänta in så tiden passeras innan du gör ditt byte. 

Om du gör ett byte när det finns tid kvar på bindningstiden behöver du i de flesta fallen betala en straffavgift för att du avslutar avtalstiden i förväg. 

Om du inte har någon bindningstid på ditt elavtal kan du alltså byta närsomhelst. Det är då enkelt att teckna ett nytt elavtal. Att teckna ett elavtal går oftast smidigt och snabbt och ditt nya elbolag kan hjälpa till med flytten.

Innan du genomför bytet är det bra om du jämför elavtal genom att gå igenom vad elbolagen på marknaden erbjuder. Läs mer här om vilket elbolag som erbjuder bäst elavtal.  

När ska man byta elavtal?

Ett tillfälle när ett byte av elavtal passar bra är när elkostnaderna stuckit iväg och du vill spara pengar. Genom att teckna ett nytt elavtal kan du i många fall spara pengar. 

Om du ser över dina elkostnader per år och går igenom de elavtal som finns på marknaden kan du ta del av flera erbjudanden och rabatter. 

Många tror att ett byte av elavtal är både krångligt och svårt men det är faktiskt ganska lätt. Det handlar egentligen bara om att teckna elavtal hos det bolag som du vill bli kund hos. Sedan hjälper ditt nya elbolag oftast till med att byta elleverantör. 

Byt elavtal under bindningstiden

Att byta elavtal under bindningstid är inte att rekommendera. Det är möjligt men det kan kosta mer än vad du tjänar på det. Det är därför bättre att vänta ut bindningstiden eftersom du får en straffavgift som oftast baseras på tiden som du har kvar på avtalet. 

Många elbolag har även uppsägningstid på någon eller några månader om du säger upp ditt elavtal. Det kan också vara bra att ta med dig inför ditt byte. 

Byt elavtal inom samma elbolag

Det kan löna sig att ständigt uppdatera sig om vilka elavtal som finns hos ditt nuvarande elbolag. Genom att gå igenom vilka möjligheter som finns kan du förbättra din nuvarande elkostnad. 

Det kan till exempel vara lönsamt att vintersäkra elavtalet under vintern för att undvika att elpriserna sticker iväg och känna dig trygg över din ekonomi.

På samma sätt kan det vara bra att se över när och hur du bör ha ett rörligt elavtal eller fast elavtal. Du kan då se om ett fast elpris eller rörligt elpris passar dig bäst för den kommande perioden. 

Vanliga frågor och svar

Vanligtvis finns det inga kostnader kopplade till att byta elbolag så länge du inte har någon bindningstid eller uppsägningstid hos din nuvarande elleverantör.

Ja, det är lätt att byta från ditt nuvarande elbolag till ett nytt elbolag. Oftast genomför det nya bolaget bytet åt dig. Det finns också olika tjänster som jämför elavtal och gör bytet åt dig som till exempel Elskling

Dela artikeln

Fler artiklar