Byt elavtal

Många tror att det är krångligt att byta elavtal men det är egentligen hur lätt som helst. Det krävs faktiskt väldigt lite av dig som privatperson eftersom mycket sköts av det nya elbolaget. Det finns dock en del saker som du behöver hålla koll på inför ditt byte. Vi har samlat de viktigaste punkterna nedan för att underlätta för dig.

Byt elavtal

Enkelt att byta elavtal

Det är många som tror att elkostnaden inte går att påverka utan är något som du måste betala varje månad. Genom att jämföra och aktivt välja ett elbolag får du större kontroll över dina månadskostnader. Även om du idag har ett elavtal hos ett bolag som du tidigare valt är det enkelt att jämföra priserna hos olika elavtal och byta till det som passar dig bäst. 

Beroende på vad du har för elförbrukning kan du välja ett fast eller rörligt elavtal hos ett elbolag. Du kan då spara en del pengar årligen. Din elförbrukning hittar du på din senaste faktura tillsammans med det pris som du betalar. Elbolag har flera olika kostnader som kan skilja sig åt och därför är bra att jämföra, däribland månadskostnaden och det påslag som bolaget lägger till på elkostnaden.

Att ha koll på innan du genomför ett byte

Även om det är smidigt att byta elavtal och oftast väldigt enkelt är det en del saker som du behöver ha koll på innan du anmäler ett byte. Flera av sakerna går att hitta på din senaste faktura. 

 1. Bindningstid
  För att undvika onödiga kostnader och straffavgifter är det viktigt att du har koll på om du är bundet till ditt nuvarande elavtal. Om du har valt ett fast elavtal är du oftast bunden under den tid som elbolaget erbjuder en fast avgift. De flesta elbolag erbjuder minst 12 månader bundet fast elavtal.

   

 2. Uppsägningstid
  Gällande det rörliga elavtalet är det inte lika vanligt att du har en bindningstid men det finns vissa undantag. Däremot har de flesta elbolag uppsägningstid på sina rörliga elavtal som är bra att hålla koll på innan du genomför ett byte.

  Det går självklart ofta att genomföra ett byte ändå men då kan du behöva betala straffavgifter eller liknande för att du säger upp ditt elavtal i förtid.

   

 3. Anläggnings-ID
  När du byter elavtal kommer det nya elbolaget att efterfråga ditt anläggnings-ID. Du hittar anläggnings-ID på din senaste faktura. I vissa fall kan du även godkänna att elbolaget genomför ett byte och genom en fullmakt tar reda på ditt anläggnings-ID.

   

 4. Elförbrukning
  I vissa fall kan det nya elbolaget vilja veta vilken elförbrukning som du har. Det är för att kunna ge dig det bästa elpriset baserat på din förbrukning. Du hittar din elförbrukning på din senaste faktura. Om du inte vet om din elförbrukning finns det oftast andra faktorer som du kan fylla i, såsom storlek på boende, och då uppskattar elbolaget din elförbrukning. 

Elbolaget genomför bytet åt dig

Elskling är en jämförelsesajt som hjälper dig att jämföra alla de elbolag som finns på den svenska marknaden. Bolaget hjälper dig även att byta elavtal. Det fungerar på liknande sätt som när du fyller i dina uppgifter direkt på elbolagets hemsida och kräver väldigt lite från dig som privatperson. 

Elskling anmäler då till ditt nya elbolag att du vill byta elavtal dit och säger upp ditt gamla. Du måste dock ändå ha koll på din uppsägningstid och bindningstid innan du byter elbolag. Vi har samlat all information om hur du använder Elskling här.

Dela artikeln

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på whatsapp

Fler artiklar