Elbidrag för höga elräkningar

De rekordhöga elpriserna under vintern har varit svåra att missa. Det är framför allt den södra delen av Sverige som har drabbats och när elräkningen kom i januari var det många som fick en chock. Som en lättnad och lösning för hushåll med extremt höga elräkningar meddelande regeringen i veckan att ett elbidrag införs. 

elbidrag

Publicerad: 2022-01-16

Regeringen avsätter 6 miljarder i elbidrag

Regeringen meddelade i veckan att de avsätter 6 miljarder kronor i en så kallad elpriskompensation. Det är ett slags elbidrag som kommer utbetalas till de hushåll som drabbats värst av det höga elpriset under vintern.

Det är främst småhus och villor som kommer att kompenseras eftersom dessa oftast har en högre elförbrukning. Totalt är det 1,8 miljoner hushåll i Sverige som kommer att beröras av bidraget. 

Elbidraget kan som mest uppgå till 6 000 kronor. Det handlar då om 2 000 kronor i månaden under perioden december till februari. Bidraget kommer att baseras på elförbrukningen i hushållet och de hushåll som får mest är de som har en elförbrukning över 2 000 kWh per månad. 

Det är ännu inte bestämt hur elbidraget ska aktiveras men kompensationen kommer att skötas genom elnätbolagen (Källa). 

Läs mer om vad det innebär hos Regeringskansliet här. 

Effekt av de höga elpriserna

Elbidraget är en effekt av de höga elpriserna som har drabbat Sverige under framför allt december månad. Flera rekord slogs i södra Sverige under perioden. Elpriserna tros bli fortsatt höga under resterande vintern också. 

Det finns flera olika anledningar till att elpriset har ökat markant den senaste tiden. Bland annat handlar det om att det har varit en markant prisökning på fossila bränslen som naturgas. Det påverkar i sin tur priset på elen. 

Fler väljer att binda sina avtal

Till följd av att priserna flukturerat kraftigt under vinterhalvåret har allt fler valt att binda sina elavtal. I dagsläget är det hos många elbolag billigare att teckna ett fast elavtal jämfört med ett rörligt elavtal. Det gäller dock att alltid ha i åtanke att priserna kan ändras kraftigt för de rörliga avtalen över tid och ett fast elavtal behöver inte vara billigast över tid.

Se mer om rörligt eller fast elpris

Ett annat sätt att binda elavtalet är genom att teckna ett vintersäkrat elavtal. Fortum och Göta Energi är två elbolag som erbjuder vintersäkrade avtal. 

Se mer om vintersäkrat elavtal

Se också vår jämförelse av elavtal för att se vilket som är det bästa elavtalet 2022

Dela artikeln

Fler artiklar