Priset på el hittills i år

Det höga priset på el har fortsatt under sommaren och framför allt har den södra delen av Sverige fått betala rekordhöga priser för elen trots att det är sommar. Vi har tittat närmare på priset på el under 2022 hittills. 

priset på el 2022

Priset på el har varit högt under sommaren

Trots att det har varit sommar och att många normalt har en betydligt lägre elkostnad under den perioden har priset på el varit ovanligt högt. Det är framför allt den södra delen av Sverige som drabbats av de höga priserna. I maj rapporterade vi om att de höga elpriserna fortsätter. Och det gjorde dem även under sommaren. 

Både juni och juli månad hade betydligt högre elpriser än tidigare år. Jämfört med förra sommarens priser har denna sommars pris på el varit betydligt dyrare. Skillnaden är som störst i de södra delarna, dvs elområde 3 och 4. 

Snittpriset på el är högre i år

Enligt Energimarknadsbyråns statistik av elprisets snittpris under 2022 hittills i år är priset redan betydligt högre än tidigare år. Elområde 3 hade till exempel ett snittpris 40,3 öre/kWh i juni 2021 och 59 öre/kWh i juli 2021. I år däremot var snittpriset betydligt högre. Under juni månad låg snittpriset på 126,3 öre/kWh och i juli 86,6 öre/kWh. 

Även elområde 4 upplevde en enorm ökning jämfört med tidigare år. Där låg snittpriset på el på 73,9 öre/kWh i juni i fjol och 69,4 öre/kWh i juli. Det kan jämföras med snittpriset under juni och juli 2022 som låg på 180,4 öre/kWh och 122,5 öre/kWh respektive. Läs mer om utvecklingen av priset på el 2021 här

Priset på el 2022
Tabell med elpriser 2022 från Energimarknadsbyrån

Allt fler ser över sina elavtal

Det höga priset på el och den utveckling som väntas framöver där många fasar över ett ännu dyrare pris på el under vintern gör att många väljer att se över sitt nuvarande elavtal. 

Många väljer att teckna ett vintersäkrat elavtal eller ett fast elavtal för att ha större koll på kostnaderna. Fortum ger dig möjlighet att välja ett fast eller vintersäkrat elavtal. Läs mer om skillnaden på fast eller rörligt elpris här

Läs mer om vad som är bra att tänka på och jämför flera populära elavtal för att hitta det bästa elavtalet för dig. 

Dela artikeln

Fler artiklar