Fast eller rörligt elpris?

Vid val av elavtal är en av de viktigaste punkterna att tänka på om du ska ha ett fast eller rörligt elavtal. Alla elbolag erbjuder oftast både fast och rörligt elavtal. Vissa bolag erbjuder även kombinationer av fasta och rörliga elavtal, så kallade mixade elavtal, för att du ska kunna variera ditt elavtal under året. 

fast eller rörligt elpris

Vad innebär fast och rörligt elpris?

Ett rörligt elpris innebär att din kostnad för elen varierar varje månad. Kostnaden följer då elprisets rörelser på elbörsen Nord Pool. Det innebär att din månadskostnad kan variera kraftigt från månad till månad och ställer då vissa krav på din privatekonomi. 

Ett fast elavtal innebär att din månadskostnad för priset på el är detsamma varje månad och påverkas inte av prisförändringar på elbörsen. Du har då större kontroll över dina månadskostnader men priset ligger oftast lite högre än det rörliga priset över tid. 

Flera elbolag erbjuder mixade elavtal där du under året både har rörligt och fast elavtal. Ett vanligt erbjudande hos flera elbolag är att du under vintern låser ditt elpris och har ett så kallat fast elpris men under sommaren har du ett rörligt elpris. Fortum är ett av elbolagen som erbjuder ett mixat elavtal där du under vintern har ett fast elpris och under sommaren ett rörligt elpris. 

Är fast eller rörligt elavtal bäst?

Om ett fast eller rörligt elavtal är bäst för just dig beror på en rad olika anledningar. Det beror delvis på din ekonomi och vad du klarar av för kostnader varje månad. Det beror även på om du bor i lägenhet eller villa. Vid val av elavtal bör du därför se över vad som passar dig bäst beroende på dina förutsättningar. 

Historiskt har rörligt elavtal visat sig vara billigare än ett fast elavtal. Det går dock inte att förutspå elpriserna och du bör därför inte chansa på hur du tror att marknaden kommer att röra sig. Energimarknadsbyrån samlar elprisets historiska rörelser och prognoser för framtiden. 

Vad som är bäst för dig beror helt och hållet på din nuvarande livssituation och hur priskänslig du är varje månad.

Är fast eller rörligt elavtal billigast?

Historiskt över tid har det visat sig att rörligt elelpris har varit det billigaste alternativet. Det beror till stor del på att du för ett fast elavtal låser priset vanligtvis högre än det rörliga elavtalet eftersom du betalar en liten premie för att undvika risken. Ett rörligt elavtal innebär en större risk för dig varje månad då priset kan svänga kraftigt. 

Det finns flera rabatter som bolagen erbjuder framför allt för nya kunder. Dessa kan du även ta med i din beräkning när du väljer mellan ett fast och rörligt elavtal.

Dela artikeln

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på whatsapp

Fler artiklar