Elleverantör

Jämför och hitta bäst elleverantör för ditt hushåll i vår jämförelse. För att underlätta för dig och ditt hushåll har vi samlat allt som är bra att veta inför ditt val. Här hittar du en sammanställning och jämförelse av några av de största elbolagen i Sverige och deras erbjudanden.

Populära elleverantörer

Fortum logo
1. Fortum
Göta Energi Logotyp-svart
2. Göta Energi
Skellefteå Kraft logo
2. Skellefteå Kraft
telge energi logo
3. Telge Energi
elskling logo
Elskling.se

Vilken är den bästa elleverantören 2023?

Bäst elleverantör för dig och ditt hushåll beror på flera individuella faktorer som bara du kan ta ställning till inför ditt val. Det finns alltså inte ett bolag som är den bästa för alla utan det beror på vad du tycker är viktigt och värdesätter. 

Några individuella faktorer som är bra att se över när du väljer vilken elleverantör som passar bäst för dig är bland annat vilka preferenser som du har gällande elen, vilken elförbrukning som du har, var i landet som du bor och vilket typ av hushåll som du har. 

Hitta Elavtal har vi samlat några av Sveriges största elbolag för att underlätta ditt val och din jämförelse. När du bestämt dig för vilka faktorer som är viktiga för dig kan du enkelt jämföra elleverantörer och deras erbjudanden på den här sajten.

Innehållsförteckning

elleverantör

Jämför elleverantörer

Det är alltid bra att jämföra elleverantörer och deras erbjudanden innan du bestämmer dig för vilken leverantör som är bäst elleverantör för ditt hushåll. På den här sajten hittar du en sammanställning och jämförelse av de största elbolagen i Sverige och deras erbjudanden. Allt för att du enkelt ska kunna jämföra elleverantörer. 

Det finns några faktorer som kan vara bra att jämföra när du själv bestämmer dig för vilket som är det bästa elbolaget för ditt hushåll. Nedan listar vi några faktorer som kan vara bra att se över. 

 1. Pris 
  Priset är något som många tycker är viktigt att jämföra innan man bestämmer sig. Det är viktigt att du då förstår vad du ska jämföra. Gå igenom de fasta avgifter och påslag som bolaget har och jämföra dessa med andra alternativ på marknaden. Många bolag erbjuder också rabatter som kan vara bra att jämföra.
 2. Kundnöjdhet
  Det kan vara bra att undersöka vad kunderna tycker är bra och dåligt hos leverantören. Det finns kundomdömen för de flesta leverantörer som du kan gå igenom. Flera oberoende undersökningar och test görs också årligen om vad kunderna tycker om elbolagen.
 3. Typ av elavtal
  Innan du tecknar ett elavtal behöver du bestämma dig för om ett fast, rörligt eller mixat avtal är det bästa för dig. Det finns olika fördelar och nackdelar med alla alternativen. Läs mer i våra artiklar om vad det innebär att binda elavtal och rörligt eller fast elpris.
 4. Bindningstid
  Bindningstiden är alltid bra att jämföra mellan olika alternativ. Det är viktigt för att du på så sätt vet hur länge som du behöver vara kund hos bolaget innan du kan säga upp ditt avtal. Om du avslutar ditt avtal innan bindningstiden är slut tillkommer det oftast straffavgifter och liknande. Därför är det bra att ha koll på vad som gäller innan du tecknar ett avtal.
 5. Förnybar energi 
  Nästan alla elleverantörer erbjuder förnybar energi. Beroende på vilket bolag som du väljer kan det antingen ingå i det ordinarie priset eller som tillägg. Det är därför viktigt att jämföra mellan olika bolag innan du bestämmer dig. 

Vad är en elleverantör?

Enkelt förklarat är en elleverantör det bolag som levererar elen till ditt eluttag. Som elanvändare har du ett leveransavtal med bolaget som innebär att du får elen levererad till din bostad. 

Du kan själv påverkar och bestämma vilket bolag som ska leverera elen till din bostad. Elleverantör kallas också ibland för elhandelsbolag eller bara för elbolag. Läs mer i vår artikel elnätsbolag och elhandelsbolag.

Byta elleverantör

Du kan själv påverka vilken bolag som ska leverera el till ditt hushåll och det är därför möjligt att byta elleverantör om du inte är nöjd eller vill testa en annan. Något som däremot är bra att se över innan du gör ditt byte är om du har någon uppsägningstid eller bindningstid hos ditt nuvarande bolag. 

Eftersom bolagens erbjudanden uppdateras regelbundet är det alltid bra att jämföra med andra alternativ för att se om det finns något bättre för dig och ditt hushåll just nu. Läs mer i vår artikel om att byta elbolag.

Vilken elleverantör ska man välja?

Den bästa elleverantören för dig och ditt hushåll beror på flera faktorer. Det beror bland annat på vilket boende som du har, var i landet som du bor, dina personliga preferenser och din hushållsekonomi. 

För att hitta det elbolag som är bäst för dig är det bra att jämföra flera olika alternativ. Vi har samlat flera populära elleverantörer och deras erbjudanden för att underlätta för dig och förenkla din jämförelse.

Vilken elleverantör har jag?

På din faktura hittar du information om vilken elleverantör som du har. Om du har samma bolag för elnätet som leverantör framgår det på samma faktura. Om du har två olika bolag för elnätet och som leverantör får du två olika fakturor. 

Om du precis har flyttat och inte valt ett elbolag än har du troligen fått en anvisningsavtal. Dessa är normalt dyrare än om du själv väljer ett elavtal och det är därför bäst att byta så fort som möjligt.

Hur byter man elleverantör?

Det är enkelt att byta elleverantör. Ofta sköter det nya bolaget bytet åt dig och det enda som du behöver göra är att fylla i informationen om ditt nuvarande elavtalet till ditt nya.

Innan du gör det är det alltid viktigt att se över om du har någon uppsägningstid eller bindningstid hos ditt gamla elbolag. Det är viktigt för att undvika onödiga avgifter.

FAQ

Ja, det är möjligt att själv välja vilket bolag som du vill ska leverera el till din bostad.

Ja, det är möjligt att byta bolag. Jämför regelbundet olika bolag för att hitta det bästa för dig. 

Dela artikeln