Vattenfall Elavtal - Elpriser, tillval & omdöme 2024

Vattenfall elavtal

Vattenfall är ett europeiskt energibolag och ett av de största i Sverige som erbjuder och utvecklar elektrisk energi och fjärrvärme till privatpersoner och företag. Bolaget jobbar med att skynda på övergången till en fossilfri framtid och är Sveriges största producent av fossilfri energi. 

Vattenfall producerar och erbjuder energi som är 100% fossilfri från källor som bland annat vattenkraft och kärnkraft. Vattenfall elavtal finns som ett fast och ett rörligt elavtal för dig som är privatperson. Du har även möjlighet att välja ett mixat elavtal som är vintersäkrat och innebär en blandning av ett fast och rörligt elavtal.

Vattenfall erbjuder olika typer av rabatter för dig som är ny kund hos bolaget. På denna sida redogör vi kortfattat för bolagets erbjudanden. Se bolagets hemsida för fullständiga villkor och mer information.

Senast uppdaterad: 2024-05-08

Innehållsförteckning

Möjliga tillval

Välj energikälla

Du har möjlighet att själv välja energikälla när du tecknar Vattenfall elavtal. Du kan välja mellan Vattenfalls fossilfria energimix, vattenkraft, vindkraft, solkraft eller kärnkraft utan extra kostnad.

Timmätning

Vattenfall elavtal erbjuder möjligheten att välja ett rörligt pris med timmätning. För att aktivera timmätningen måste du kontakta Vattenfall. Timmätning innebär att du kan följa din elförbrukning och styra om den beroende på hur mycket den kostar timme per timme.

Vattenfall rörligt elpris

Som privatperson har du möjlighet att välja ett rörligt elpris till ditt elavtal hos Vattenfall. Du betalar då ett elpris som baseras på den nordiska elbörsen Nord Pools rörelser vilket innebär att priset varierar beroende på månad.

Utöver elpriset tillkommer kostnader för bolagets påslag samt månadsavgift. Vattenfall rörligt elavtal passar därför dig som är flexibel och inte har några problem med att elpriset kan variera varje månaderna. 

Sammanfattning rörligt elpris

Vattenfall fast elpris

Vattenfall elavtal finns även med ett fast elpris. Du betalar då ett fast pris per kilowattimme (kWh) under hela avtalsperioden oavsett elprisets rörelser på elbörsen.

Fakturan kan dock skilja sig per månad beroende på din egen elförbrukning. Vattenfall elavtal erbjuder fast elpris i 12 månader. Elavtalet passar dig som vill ha större kontroll över dina månatliga kostnader.

Sammanfattning fast elpris

Vattenfall vintersäkring

Vattenfall elavtal ger dig som kund möjlighet att välja ett typ av mixat elpris som innebär att du betalar ett fast elpris per kilowattimme under vintermånaderna från 1 november och ett rörligt elpris från 1 april och under resten av året. Alternativet går att lägga till för dig som har ett rörligt elavtal och kan starta som tidigast den 1 november. Du har med vintersäkring möjlighet att skydda dig mot pristopparna på vintern och dra nytta av att priset ofta är billigare på sommaren.

Rabatter

Vattenfall elavtal erbjuder flera olika typer av rabatter på sin hemsida främst till nya kunder. Vi har listat några av de rabatter på elavtal som Vattenfall erbjuder nedan. Rabatterna uppdateras regelbundet och för fullständiga villkor och rabatter se bolagets hemsida. 

Nykundserbjudande

Som ny kund hos Vattenfall erbjuder bolaget en rabatt på månadsavgiften och en del på elpriset. För ett rörligt elavtal motsvarar rabatten 30 kr/mån och 4,5 öre/kWh av påslaget under 12 månader.

Att tänka på vid byte till Vattenfall

Som privatperson är det enkelt att byta elavtal. Bytet kräver oftast väldigt lite från dig som kund då det mesta sköts av det nya elbolaget. Hos Vattenfall fyller du i dina uppgifter i det formulär som finns på hemsidan. Vattenfall genomför då bytet åt dig. Du behöver dock själv fylla i dina aktuella anläggningsuppgifter som du hittar på den senaste fakturan. 

OBS! Innan du genomför ditt byte och fyller i informationen hos Vattenfall är det viktigt att du ser över om ditt nuvarande elavtal. Om du har bindningstid eller uppsägningstid hos ditt nuvarande elbolag bör du avvakta med ett byte för att undvika straffavgifter och onödiga kostnader.

Bindningstid

Bindningstiden är något som kan vara bra att jämföra mellan elbolagen innan du bestämmer dig för ett elavtal. Tiden som du är bunden för ett elavtal varierar beroende på bolag och innebär att du är bunden hos bolaget under en viss tid.

Det gör att du kan råka ut för straffavgifter och liknande om du vill byta elavtal under den tid som du är bunden. För att underlätta för dig har vi samlat Vattenfalls bindningstid nedan. För fullständiga villkor se bolagets hemsida. 

Vattenfall elavtal har normalt en månads uppsägningstid för det rörliga elavtalet. Elavtalet med fast elpris är bundet under den valda perioden som du valt att binda ditt elavtal och gäller tills avtalet löper ut, exempelvis i 12 månader. Om du väljer att avbryta ditt fasta elavtal i förtid tillkommer det därför en kostnad. 

Fördelar och nackdelar

Fördelar med Vattenfall elavtal

Nackdelar med Vattenfall elavtal

Vattenfall elavtal omdöme

Vårt test av Vattenfalls elavtal visar på ett flexibelt elavtal där du själv väljer vilken energikälla du vill ha din el ifrån. Utan extra kostnad kan du välja 100% förnybar energi. 

Elbolaget erbjuder även flera olika typer av elavtal. Det går att teckna rörligt, fast eller mixat elavtal. Det är också möjligt att teckna timmätning. 

I vår jämförelse erbjuder bolaget färre och kortare rabatter vilket påverkar priset över tid. Månadsavgiften är också något högre än flera andra elbolags i vår jämförelse. 

Se mer om vilket elavtal som är det bästa elavtalet

Vattenfall kundomdömen

Schysst elhandel

schysst elhandel

Schysst elhandel är ett certifikat framtaget av Energiföretagen Sverige. Certifikatets syfte är att elkunder ska känna sig trygga i sitt val av elbolag. De certifierade företagen kontrolleras regelbundet så de uppfyller kraven. Vattenfall är ett av elbolagen som erhållit certifikatet för schysst elhandel.

Vattenfall och förnybar energi

Det har blivit alltmer viktigt för elbolagen att erbjuda förnybar energi och det finns numera flera krav från myndigheter som bidragit till att fler elbolag har varit tvungna att ställa om för att kunna erbjuda förnybar energi. 

Du kan hos flera bolag bestämma hur stor andel av förnybar energi som du vill ha beroende på dina preferenser. Vi har sammanställt Vattenfalls syn på förnybar energi och hur bolaget jobbar för att öka användningen av förnybar energi.

Fossilfri el

Vattenfall elavtal är alltid 100% fossilfria. Det innebär att elen produceras av fossilfria energikällor såsom exempelvis kärnkraft och vindkraft. Fossilfria energikällor innebär att energikällorna inte släpper ut någon koldioxid i atmosfären. Det är därför inte enbart förnybara energikällor utan inkluderar även kärnkraft. 

Förnybar energi

Hos Vattenfall kan du välja endast förnybara energikällor utan extra kostnad. Det gör du enklast genom att välja vindkraft, vattenkraft eller solkraft när du tecknar ett nytt elavtal hos bolaget. Du försäkrar dig då om att din el endast är från förnybara energikällor.

Om Vattenfall

Vattenfall är ett av de största och ledande energibolag i Europa. Bolaget har cirka 20 000 anställda med kontor och produktion i bland annat Sverige, Danmark, Finland, Frankrike, Nederländerna och Storbritannien. Den svenska delen, Vattenfall AB, är helägt av svenska staten. 

Vattenfall producerar energi genom vindkraft, vattenkraft, solkraft, kraftvärmeproduktion och kärnkraft. I Sverige står vattenkraft och kärnkraft för den största delen av energiproduktionen. Bolaget är huvudägare i kärnkraftverken Ringhals och Forsmark. 

Vattenfall är Sveriges största producent av fossilfri el och bolaget jobbar för att framtida generationer ska kunna leva fossilfritt.

Vattenfall logo

Kontaktuppgifter till Vattenfall

Telefon: 020-82 00 00

Öppettider: Vardagar 08-18

Vanliga frågor och svar

Vattenfall erbjuder ett rörligt elavtal, ett fast elavtal och ett vintersäkrat elavtal till privatpersoner. 

Ja, Vattenfall erbjuder förnybar energi. Du har själv möjlighet att välja energikälla utan extra kostnad. 

Vattenfall elavtal har normalt en månads uppsägningstid för det rörliga elavtalet. Elavtalet med fast elpris är bundet under den valda perioden som du valt att binda ditt elavtal och gäller tills avtalet löper ut, exempelvis i 12 månader.

Vattenfall har bland annat fått utmärkelsen Schysst elhandel som innebär att elkunder känner sig trygga i sitt val av elbolag. 

Ja, Vattenfall erbjuder ett vintersäkrat elavtal. 

Fler populära elbolag