Jämför elabonnemang hos oss för att teckna det elabonnemang som passar ditt hushåll bäst. Vi har samlat allt som du behöver tänka på inför ditt val oavsett hur du bor och vilka preferenser som du har. Här har vi samlat några av de största elbolagen på den svenska marknaden och jämfört deras erbjudanden för att underlätta ditt val.
Det bästa elabonnemanget beror på flera faktorer som till stor del är individuella. Det finns alltså inte ett abonnemang som är bäst för alla utan det beror på vad du värdesätter och tycker är viktigt hos ett elbolag.
Några faktorer som du bör se över innan du tecknar ett elabonnemang är dina preferenser, din elförbrukning, var i landet som du bor, vad du värdesätter hos ett elbolag och din hushållsekonomi. Tycker du att det är extra viktigt att elpriset är lågt? Eller är det viktigare att elbolaget har nöjda kunder? Eller är möjligheten till förnybara energikällor det viktigaste för dig?
När du bestämt dig för vilka faktorer som är extra viktiga för dig kan du börja se över vad elbolagen erbjuder. Vi har samlat tolv elbolag i Sverige på den här sajten för att du enkelt ska kunna ta del av deras erbjudanden och jämföra dem.
Hitta Elavtal utser också regelbundet det elavtal som vi tycker övergripande erbjuder det bästa elavtalet för privatpersoner just nu. Se mer om vår jämförelse här.
För att hitta det elabonnemang som passar dig bäst är det alltid bra att jämföra de alternativ som finns och som erbjuder det som du efterfrågar. På den här jämförelsesajten går vi igenom några av de största elbolagens erbjudanden för att du enkelt ska kunna jämföra elabonnemang.
Vi jämför regelbundet bolagens erbjudanden och sammanställer informationen i våra recensioner. Vi utser också regelbundet det elavtal som vi tycker har bäst erbjudande för tillfället. Se mer under våra recensioner och vår sammanställning.
Ett elabonnemang är den del av elen som du själv kan påverka och som krävs för att du ska kunna få el till din bostad. Ett elabonnemang kallas också för elavtal eller elhandelsavtal.
För att kunna få el till din lägenhet eller villa behöver du teckna två typer av elavtal till din bostad. Det första är ett avtal som måste tecknas för att använda elnätet och det kan du själv inte styra över. Det andra avtalet är för att köpa elen som du förbrukar och det är ett elabonnemang. Det är den delen av elkostnaden som du själv kan styra över och välja vilket företag som du vill teckna avtalet hos.
Priset på ett elabonnemang varierar beroende på dina individuella faktorer som till exempel din elförbrukning och var och hur du bor. Det beror också på vilket typ av avtal som du tecknar. Till exempel om du tecknar ett avtal med fast eller rörligt pris.
Om du har ett abonnemang med rörligt pris varierar din kostnad från månad till månad eftersom elpriset följer rörelser på elbörsen. Om du istället har ett fast pris betalar du ett fast elpris varje månad men din elkostnad kan fortfarande skilja sig från månad till månad eftersom den beror på din förbrukning av el.
Om du bor i villa eller om du bor i lägenhet kan priset per kwh också skilja sig eftersom förbrukningen av el oftast är högre om du bor i villa. Även var du bor i landet påverkar priset eftersom vissa delar av landet har billigare elpriser än andra. Se mer här om Sveriges elområden.
Historiskt över tid har det billigaste elabonnemanget varit ett rörligt avtal med rörligt elpris. Det är väldigt individuellt vilket som är billigast för just dig. Billigast behöver inte heller vara det bästa. Det är därför bra att ta hänsyn till fler faktorer än bara priset innan du tecknar elabonnemang.
Det är möjligt att byta elabonnemang och kräver ganska lite från dig som privatperson. Oftast hjälper det nya elbolaget dig med att bytet och flytta ditt avtal. Allt du behöver göra är att ge bolaget ditt anläggnings-ID och fullmakt till att genomföra bytet. Läs mer här om att byta elavtal och se respektive recension om vad som gäller för bolagen.
Det är dock viktigt att du ser över din bindningstid och uppsägningstid innan du tecknar ett nytt elabonnemang för el. Om du har bindningstid kvar kan du råka ut för straffavgifter eller liknande och det är bara onödigt. I så fall är det bättre att vänta med att flytta ditt avtal tills bindningstiden gått ut.
Om du ska flytta till nytt boende kan det vara bra att se över de alternativen som finns innan du ska välja vilket som passar bäst.
Att teckna ett elabonnemang är enkelt och går väldigt fort. De flesta elbolag ger dig möjligheten att teckna elavtalet direkt på hemsidan. Först och främst fyller du i dina uppgifter och kommer då få ett prisförslag på en ungefärlig månadskostnad. Oftast är prisförslaget baserat på föregående månads elpris.
Det finns flera olika typer av elabonnemang och dessa kan skilja sig åt beroende på vilket företag som du väljer. De vanligaste typerna som de flesta erbjuder är följande:
Se här för mer information om skillnaden mellan ett rörligt och fast elpris.
En villa har oftast en högre elförbrukning än en lägenhet. Det beror dels på att en villa oftast kräver avtal för både el och värme vilket de flesta lägenheter inte gör. Det beror också på storleken och att en villa oftast kräver mer el än en lägenhet.
Beroende på vad du har för möjligheter och preferenser kan ett rörligt pris, fast pris eller mixat pris vara bra för dig. Om du vill undvika att elkostnaden varierar kraftigt mellan olika månader och ha större kontroll över dina kostnader så kan ett fast elavtal vara att rekommendera.
Om du däremot klarar av att elpriset ibland är mycket högre men också mycket lägre så kan ett rörligt elavtal vara rätt för dig. Historiskt över tid har ett rörligt avtal varit det billigaste alternativet. Det finns också olika typer av mixade elavtal som kan passa dig som vill ha en kombination av båda.
En lägenhet har oftast en lägre elförbrukning och en billigare elräkning än en villa. Det kan därför vara billigare över tid att teckna ett rörligt avtal om du bor i lägenhet. Det kräver dock att du klarar av att priset och därmed din elkostnad kan variera kraftigt från månad till månad.
Det beror också på hur stor elförbrukning som du har och om du till exempel betalar för värme. Om du bor i lägenhet betalar du oftast inte för värme. Det har dock blivit allt vanligare att nyproducerade hyresrätter lägger över kostnaden för värme på hyresgästen så det är något att se över när du tecknar ett nytt elabonnemang hyresrätt.
Bäst elabonnemang för dig är individuellt och beror på flera faktorer. Det beror bland annat på var och hur du bor, dina preferenser och din förbrukning.
Det billigaste elabonnemanget för just dig beror på flera individuella faktorer. Det beror bland annat på om du vill ha ett rörligt eller fast elpris, din förbrukning av el och var du bor.
Så vad kostar ett elabonnemang? Det beror på flera faktorer som till stor del är individuella. Det beror till exempel på din elförbrukning per kwh och per år. Dessutom beror det på vilket typ av abonnemang som du har.
Nej, du behöver meddela elbolaget att du ska flytta. Det är viktigt för att elen som du betalar för kommer till rätt boende. Du behöver vanligtvis anmäla flytten både till elnätet och elhandelsbolaget. En flytt är ett utmärkt tillfälle att se över vilket elavtal du ska välja för att hitta det som passar bäst.