Elavtal student

Letar du efter bäst elavtal student? Då har du kommit helt rätt. I den här artikeln går vi igenom vilka studentrabatter och studenterbjudanden som flera populära elbolag erbjuder för att du ska hitta det bästa elavtalet för dig. Vi går också igenom flera saker som är bra att tänka på inför ditt val.

Topplista bäst elavtal student

Fortum logo
Fortum
Göta Energi Logotyp-svart
Göta Energi
Bixia logo
Bixia

Vilket är bäst elavtal student?

I vår jämförelse av elavtal student har vi utsett Fortum till det bästa elavtalet för studenter. Bolaget erbjuder en förmånlig studentrabatt på hela månadsavgiften under det första året som kund. Även Göta Energi erbjuder förmånliga rabatter för studenter.

Senaste uppdaterad: 2023-05-22

Innehållsförteckning

elavtal student

Elavtal med bäst studentrabatter

Något som är bra att se över innan du tecknar ett elavtal för din studentlägenhet är om elbolaget erbjuder några studentrabatter. Med studentrabatter kan du komma ner i pris på din elkostnad. De flesta elbolag erbjuder någon form av rabatt men vissa har mer förmånliga rabatter än andra. 

Fortum elavtal erbjuder de bästa studentrabatterna i vår jämförelse och om du tecknar ett rörligt elavtal hos bolaget får du följande: 

 • Ingen månadsavgift under det första året 
 • 100% fossilfri el
 • Ingen bindningstid


Flera elbolag erbjuder rabatter oavsett om du är student eller inte. Dessa kan också vara bra att se över inför ditt val.
Göta Energi erbjuder till exempel både en rabatt på hela månadsavgiften de första 9 månaderna. 

Även Bixia har en studentrabatt som innebär att du får 25% på den fasta avgiften under 36 månader. Eon erbjuder också en studentrabatt.

Billigaste elavtal student

Det billigaste elavtalet för studenter beror på flera faktorer. Eftersom studenter ofta bor litet och inte har så hög elförbrukning brukar det vara mest lönsamt med ett rörligt elavtal. Historiskt över tid har ett rörligt elavtal visat sig vara det billigaste. 

För att få ett så billigt elavtal som möjligt är det bra att se över vilka rabatter som elbolagen erbjuder. Något som också är bra att jämföra är vilket påslag som bolagen har på sina elavtal och hur hög månadsavgift som du behöver betala varje månad. Ju lägre månadsavgift som bolaget har desto bättre. Läs mer om billig el här.

Bra saker att tänka på inför ditt val

Många flyttar hemifrån för första gången när de börjar studera och det kan därför vara svårt att hålla reda på allt som behöver göras.

Att teckna elavtal för första gången är inte alls komplicerat eller omständigt men det kan verkligen löna sig att jämföra flera alternativ. Vi vet att det kan vara svårt att hålla koll på allt och har därför sammanfattat sju punkter som du kan stämma av inför ditt val.

 

 1. Elnätsavtal och elhandelsavtal 
  För att kunna få el till din bostad behöver du teckna två olika typer av elavtal. Det första är ett avtal till elnätet. Det kan du inte själv styra över utan det tecknar du hos den operatör som finns i det område som du bor i. Det andra är ett elhandelsavtal som också brukar kallas för elavtal eller elabonnemang. Det kan du själv styra över och själv välja vilken operatör som passar dig bäst.

 2. Rabatter och erbjudanden
  Som student bör du alltid se över om bolaget erbjuder några rabatter eller erbjudanden. Vissa elbolag erbjuder specifika studentrabatter och vissa erbjuder rabatter för till exempel nya kunder. Det är alltid en bra idé att jämföra flera olika alternativ innan du bestämmer dig.

 3. Bindningstid
  En punkt som också är bra att se över är om bolaget har en längre bindningstid eller om det är enkelt att snabbt säga upp ditt elavtal. Som student kan du behöva flytta en del och du kanske inte vill ha ett avtal som är svårt att säga upp eller som har en lång bindningstid.

 4. Fast eller rörligt elpris
  När du bestämt dig för vilket elbolag som du vill teckna elavtal hos kan du välja mellan olika typer av avtalsformer. Eftersom studenter ofta bor litet och har en låg elförbrukning så brukar ett rörligt elavtal passa bäst. Men det beror såklart också på vilka egna preferenser som du har. Läs mer om fast eller rörligt elpris här.

 5. Månadsavgift
  Eftersom det oftast är billigast för dig som student att ha ett rörligt elavtal finns det några delar som du kan jämföra mellan elbolagen utöver rabatterna. Månadsavgiften är en viktig del eftersom den är en fast avgift som återkommer varje månad. Om du vill hålla nere dina kostnader så bör den vara så låg som möjligt.

 6. Påslag
  Något som också tillkommer för ett rörligt elavtal är ett fast påslag som läggs på elpriset varje månad. För att få ett så billigt elpris som möjligt bör du se över vilket påslag som är det mest förmånliga.

 7. Förnybar energi
  Andelen förnybar energi som bolaget erbjuder och vilka energikällor som din el kommer ifrån kan också vara bra att se över och jämföra. Ibland kan det vara värt att betala lite mer för att få en mer hållbar el. Det beror på dina egna preferenser och bör också vara något som du tar med i din bedömning.

Vilka elavtal behöver jag till min studentlägenhet?

Du behöver två olika typer av elavtal för att få el i din studentlägenhet. Ett avtal till elnätet och ett vanligt elhandelsavtal. 

Så gör du för att teckna elavtal första gången

Att teckna elavtal för första gången är enkelt och går fort. Du fyller i dina uppgifter online direkt på elbolagets hemsida. När du fyller i dina uppgifter kommer du även att få frågan om vilket anläggnings-ID som din bostad här. Här hittar du mer information om hur du hittar ditt anläggnings-ID.

Ska jag välja rörligt eller fast elavtal?

Det beror på dina preferenser och behov. Det finns fördelar och nackdelar med att teckna båda avtalen. Ett rörligt elavtal har visat sig vara billigare historiskt över tid men innebär också att dina elräkningar varierar från månad till månad. 

Ett fast elavtal innebär att du vanligtvis betalar lite mer varje månad men att dina elräkningar inte varierar lika kraftigt. 

Studentrabatter med studentkort

Även om ett elbolag inte skriver ut sina studentrabatter på sin hemsida så kan de fortfarande ha vissa erbjudanden eller rabatter.

Vissa elbolag har rabatter genom samarbeten med olika studentkort. Till exempel har Skellefteå Kraft studentrabatt genom Studentkortet. Både Telge Energi och Göteborg Energi erbjuder rabatter genom Mecenat.

FAQ

Det bästa elbolaget för dig beror på dina preferenser och behov. En punkt som kan vara bra att se över är vilka rabatter som bolagen erbjuder. Fortum erbjuder de bästa studentrabatterna i vår jämförelse. 

Många elbolag erbjuder studentrabatter. Några av dessa är bland annat Fortum, Göta Energi, Eon och Bixia. 

Dela artikeln