Hitta det bästa elbolaget för dig!

Det finns ett stort utbud av elbolag i Sverige och det kan därför vara tidskrävande att hitta det bästa elbolaget för ditt hushåll. Vi har tittat närmare på tolv elbolag i Sverige och deras erbjudande för privatpersoner för att underlätta ditt val. Jämför elbolag hos oss för att se vilket som passar dig bäst!

Topplista Bästa Elbolaget maj 2024

Fortum logo
1. Fortum
Göta Energi Logotyp-svart
2. Göta Energi
greenely logo
2. Greenely
Skellefteå Kraft logo
3. Skellefteå Kraft
tibber elavtal logo
4. Tibber
telge energi logo
5. Telge Energi
Kärnfull energi logga

6. Kärnfull Energi

Vilket är det bästa elbolaget?

Det bästa elbolaget är väldigt individuellt. Det beror på flera faktorer som är specifika för just ditt hushåll. Det beror bland annat på vilken elförbrukning som du har, dina preferenser och behov och var i landet som du bor.

Innan du bestämmer dig för ett elbolag är det bra att specificera vad som är extra viktigt för just dig. Ett elbolag är bäst för dig när det uppfyller de kriterier och krav som du efterfrågar. 

Vi har jämfört tolv elbolag i Sverige på den här sajten och har utsett Fortum till det bästa elbolaget 2024 för privatpersoner i vår jämförelse.

Innehållsförteckning

Elbolag med högst kundnöjdhet

Det görs årligen flera undersökningar gällande vilket elbolag som har högst kundnöjdhet och nöjda kunder. Svensk Kvalitetsindex (SKI) gör en årlig undersökning där de utser det elbolag med högst kundnöjdhet inom sektorn Energi.

I den senaste rapporten utsåg SKI Tibber till det elbolag med högst kundnöjdhet under 2022. Under 2021 var det Skellefteå Kraft som hade högst kundnöjdhet. Läs mer om den senaste rapporten här.

tibber elavtal logo
Tibber
Skellefteå Kraft logo

Skellefteå Kraft Elavtal

Viktigt att tänka på vid val av elbolag

Det finns flera faktorer som är värda att se över innan du väljer vilket elbolag som du ska teckna ett elavtal hos. Några punkter som kan vara bra att se över är bland annat följande:

 1. Kundnöjdhet
  Det är alltid bra att se över vad de nuvarande kunderna tycker om elbolaget. Det finns flera undersökningar som görs årligen för att gå igenom hur nöjda kunderna är. Om elbolaget har några missnöjda kunder kan det vara bra att se över om det finns någon röd tråd i kommentarerna. 
 2. Pris
  Det billigaste elbolaget behöver inte vara det bästa elbolaget. Det är dock en bra punkt att se över när du väljer elbolag. Några faktorer som du kan titta på vad gäller priset är vilket påslag bolaget erbjuder, vilken månadsavgift bolaget har och vilka rabatter du kan ta del av. 
 3. Utbud
  En annan punkt som kan vara bra att se över är vilket utbud elbolaget har. Vilka olika typer av elavtal erbjuder bolaget? Finns det elavtal som passar ditt hushåll bäst? 
 4. Förnybar energi
  Nästan alla elbolag erbjuder el från förnybara energikällor. Det kan däremot skilja sig åt om den förnybara energin kostar extra i månaden eller inte. Även typen av förnybar energi kan skilja sig beroende på vilket elbolag som du väljer. Läs mer om förnybar energi här. 
 5. Elförbrukning
  En punkt som också kan vara bra att se över innan du gör ditt val är vilken elförbrukning som du har. Vissa elbolag tar till exempel ut en högre fast månadsavgift om du har en hög elförbrukning. 

Jämför elbolag 2024

Jämför elbolag innan du bestämmer dig för ett. Det är alltid bra att se över vad bolagen erbjuder innan du bestämmer dig för ett elbolag. Genom att jämföra elbolag kan du hitta det som passar dig och ditt hushåll bäst. Du kan oftast spara mer pengar årligen med regelbundna jämförelser. 

I Sverige finns det fler än 100 elbolag som erbjuder elavtal till privatpersoner. Det är många elbolag att gå igenom. Vi har jämfört 12 elbolag i Sverige. På den här sajten hittar du därför mycket information som vi hoppas kommer underlättar ditt val. Vi har samlat recensioner, omdömen och en sammanfattning av elbolagens erbjudanden. Vi utser också årligen det bästa elbolaget av de bolag som vi jämför. 

I vår jämförelse har vi tittat på helheten som elbolagen erbjuder för privatpersoner. Vi tittar bland annat på utbud, rabatter, priser och tillval. Se mer i vår jämförelse för att hitta bäst elavtal för dig.

Elbolag i jämförelsen

Fortum logo

Fortum Innehåll

greenely logo

Greenely Innehåll

Skellefteå Kraft logo

Skellefteå Kraft Innehåll

tibber elavtal logo

Tibber Innehåll

telge energi logo

Telge Energi Innehåll

Kärnfull energi logga

Kärnfull Energi Innehåll

Göta Energi Logotyp-svart

Göta Energi Innehåll

Vattenfall logo

Vattenfall Innehåll

EON Logotyp

E.ON Innehåll

godel logo

GodEl Innehåll

Göteborg Energi logo

Göteborg Energi Innehåll

Jämtkraft Innehåll

Bixia logo

Bixia Innehåll

Jämför alla elbolag med Elskling

På den här sajten jämför vi tolv elbolag i Sverige. Det är långt ifrån alla elbolag som finns i hela Sverige. Om du vill jämföra ditt nuvarande elbolag med fler av de elbolag som finns i Sverige kan du göra det med Elskling. Vi går igenom hur Elskling fungerar här.

elskling logo

Så jämför vi elbolag på den här sajten

Hitta Elavtal är en jämförelsesida som jämför tretton elbolag i Sverige och deras elavtal för privatpersoner. Tio av bolagen i jämförelsen är störst i Sverige när det kommer till antalet kunder under 2021. Se mer om listan för de största elbolagen i Sverige här. Göta Energi är inte med på listan eftersom bolaget ägs av Fortum.

Vi har valt att inkludera Göta Energi i vår jämförelse separat från Fortum och exkluderar därför Kraftringen i vår jämförelse. Vi har dessutom valt att inkludera Kärnfull Energi i vår jämförelse även fastän de inte finns med på listan. Kärnfull Energis erbjudande är unikt i Sverige och vi har därför tagit med det i vår jämförelse. Vi har även valt att inkludera Tibber eftersom bolaget hade högst kundnöjdhet 2022. Vi har dessutom valt att inkludera Greenely i vår jämförelse eftersom de erbjuder ett modernt och digitalt alternativ. 

För att underlätta för dig sammanfattar vi och jämför elbolagens elavtal åt dig. Vår jämförelse riktar sig till privatpersoner som vill öka sin förståelse för hur elavtal och elbolag fungerar. På sajten hittar du därför bra och viktig information som du bör känna till om du ska teckna eller byta ett elavtal. 

I vår jämförelse av elbolag tittar vi främst på vilka typer av elavtal som de erbjuder, elavtalens innehåll, vilka tillval som de erbjuder, rabatter, priser och möjligheten till förnybara energikällor. 

De erbjudanden och innehåll som vi testar är de som elbolagen erbjuder som standard. Vanligtvis handlar det om ett rörligt och ett fast elavtal. Vi har även tittat på elbolagens utmärkelser och kundomdömen för att bedöma elavtalen i jämförelsen.  

Om innehållet hos elbolagens erbjudanden ändras eller om något tillkommer uppdaterar vi jämförelsen under året. 

Vår jämförelse görs på en övergripande nivå och på helheten av elbolagens erbjudanden för privatpersoner. Det elbolag och elavtal som är bäst för dig beror på flera personliga och individuella faktorer som bara du kan ta med i din jämförelse. Du får därför de bästa förslagen för dig genom att själv jämföra elpriser och erbjudanden som du kan få hos bolagen på deras hemsidor. 

Om informationen på den här sajten skiljer sig från den information som presenteras på elbolagens hemsidor är det alltid bolagens information som gäller. Den information som presenteras på bolagens hemsida gäller alltid före informationen på denna sajt. Det som presenteras på denna sajt är övergripande och inte anpassad efter individers specifika behov och situationer. Läs mer om hur vi gör för att utse det bästa elavtalet här. 

Vanliga frågor och svar

Vilka elbolag erbjuder rabatter?

Rabatter är en faktor som vi har tagit med i vår jämförelse av några av de största elbolagen i Sverige. De flesta elbolagen erbjuder någon typ av rabatt men hur lönsam rabatten är kan bero på om du är ny kund eller inte. De flesta elbolag erbjuder rabatter för nya kunder. 

Fortum erbjuder för närvarande den bästa rabatten i vår jämförelse. Elbolaget ger rabatter för nya kunder på månadsavgiften i ett år. Det är de längsta rabatterna som något elbolag erbjuder i vår jämförelse.

Vad är ett elbolag?

Ett elbolag kallas också ofta för elhandelsbolag. Det är det bolag som du själv kan välja och påverka. Enkelt beskrivet är det avtal som du har med elhandelsbolaget baserat på din elförbrukning. Du betalar då för den förbrukning som ditt hushåll har varje månad och vissa fasta avgifter och påslag som elbolaget lägger på.

Hur blir jag kund hos ett elbolag?

Det är väldigt lätt att bli kund hos ett elbolag. Oftast går det att bli kund direkt på elbolagets hemsida. Du fyller då i uppgifter om dig själv och ditt hushåll. Det viktigaste som du bör känna till för att det ska gå så smidigt som möjligt är vilket anläggnings-ID som du har. Det hittar du på din senaste faktura.

Vad händer om jag inte aktivt väljer ett elbolag?

Om du inte själv väljer ett elbolag blir du tilldelad ett anvisningspris. Det kan också kallas för tillsvidarepris, enkelpris, normalpris eller anvisningsel. Elbolaget som du blir tilldelad är oftast det bolag som är elnätsbolag i ditt område. 

Det kan bli betydligt dyrare att bli anvisad ett elbolag och avtal än om du själv väljer elbolag. Det är därför viktigt att komma ihåg att välja ett elbolag när du flyttar för att undvika en högre avgift.

Vilka elbolag erbjuder förnybar energi?

De flesta elbolag erbjuder förnybar energi. Alla elbolag behöver dock inte erbjuda el med märkningen Bra Miljöval även om bolaget erbjuder förnybar energi. Telge Energi, GodEl och Jämtkraft erbjuder alla el från förnybar energi med märkningen Bra Miljöval. Läs mer om Bra Miljöval här

Vilka elbolag erbjuder Bra Miljöval?

Bra miljöval är en kvalitetsstämpel och ett av de svåraste hållbarhetskraven i världen. Flera elbolag erbjuder elavtal med märkningen Bra Miljöval. Flera ser även till att märkningen Bra Miljöval finns på alla elavtal som elbolaget erbjuder. 

Telge Energi är ett elbolag som erbjuder märkningen Bra Miljöval på samtliga elavtal som de har för privatpersoner. Märkningen går att få helt kostnadsfritt hos elbolaget. Även Jämtkraft och GodEl erbjuder el med märkningen Bra Miljöval. 

Hur gör man för att byta elbolag?

Det är oftast väldigt enkelt att byta elbolag. Om du jämför elavtal regelbundet kan du spara pengar och byta om ett elbolag har ett bättre erbjudande. Innan du byter elbolag är det bra att ta reda på om du har någon bindningstid hos ditt nuvarande elbolag. Det är viktigt att se över bindningstiden för att undvika en avgift eller liknande. Det är också bra att jämföra ditt nuvarande elavtal med andra typer av elavtal som är möjliga att teckna. Se mer här om hur du gör för att byta elavtal

Fler vanliga frågor och svar

Det bästa elbolaget för dig beror på flera individuella faktorer som bland annat din elförbrukning, var du bor, dina preferenser och dina behov. 

Det billigaste elbolaget för dig beror på flera individuella faktorer. Några faktorer som påverkar är vilken elförbrukning du har, om du vill ha förnybar energi och var du bor.