Anläggnings-ID

Anläggnings-ID är ett begrepp som du kommer i kontakt med när du ska teckna ett nytt elavtal, när du flyttar eller när du ska byta elavtal. I den här artikeln går vi igenom vad det är och hur du gör för att hitta det. 

anläggnings-id

Vad är ett anläggnings-ID?

Ett anläggnings-ID är ett specifikt nummer som gäller för din elmätare. Det kallas också ibland för anläggningsnummer. 

Det specifika numret är unikt och består av 18 siffror. Numret är detsamma och unikt för fastigheten oavsett vem som bor i huset. Numret börjar alltid med siffrorna 735 999. 

Därför behöver du veta ditt anläggnings-ID

Anläggnings-ID behövs för att du ska kunna teckna elavtal. Elbolaget behöver veta vilken elmätare som tillhör dig för att du ska kunna bli kund. 

Om du inte vet vilket som är ditt ID går det enkelt att ta reda på. I många fall kan elnätsbolaget också hjälpa dig. 

Hur hittar jag mitt anläggnings-ID?

Du hittar ditt anläggnings-ID enklast genom att titta på en tidigare elfaktura eller genom att titta på din elmätare. Anläggningsnumret framgår på din tidigare faktura för både ditt elhandelsavtal och elnätsavtal. Det framgår också på din elmätare. 

Om du inte har möjlighet att ta reda på anläggningsnumret på dessa sätt kan du också höra med din hyresvärd eller fråga ditt elnätsbolag. Om du bor i en bostadsrätt kan du höra med personen som du köpte lägenheten från eller bostadsrättsföreningen. 

Hur hittar jag mitt anläggningsnummer om jag är nyinflyttad?

Om du är nyinflyttad kan det vara svårt att veta vilket anläggnings-ID som din bostad har. Du har då oftast inte tillgång till en tidigare faktura eller ett elavtal men som tur är finns det flera andra sätt att ta reda på numret. 

Du kan ta reda på anläggningsnumret genom att titta på elmätaren. Du kan också höra med elnätbolaget eftersom anläggningsnumret är detsamma för både elnätet och det vanliga elavtalet.

Du kan också höra med din hyresvärd eller den tidigare ägaren av bostaden för att ta reda på numret. 

Läs mer om vilka saker som är bra att tänka på inför ditt val av elavtal och vilket som är det bästa elavtalet i vår jämförelse. 

FAQ

Ett anläggnings-ID är ett specifikt nummer som gäller för din elmätare. Det kallas också ibland för anläggningsnummer. Det specifika numret är unikt och består av 18 siffror.

Du hittar enklast ditt anläggnings-ID på den senaste fakturan, i ditt elavtal eller på din elmätare. Det går också att ta reda på genom ditt elnätsbolag eller genom din hyresvärd. 

Det behövs för att du ska kunna teckna ett elavtal. Elbolaget behöver veta vilken elmätare som tillhör dig för att du ska kunna bli kund. 

Nej, det går inte att teckna elavtal utan att veta ditt anläggningsnummer. 

Dela artikeln

Fler artiklar