Fortum Elavtal - Elpriser, tillval & omdöme 2024

Aktuellt erbjudande: Rabatt på hela månadsavgiften under första året! Erbjudandet gäller rörligt elavtal och fast elavtal för nya kunder. 

Fortum elavtal

Fortum är ett av de ledande energibolagen och Sveriges största som erbjuder och utvecklar lösningar inom el, kyla, värme, avfallshantering och återvinning både till privatpersoner och företag. Bolaget jobbar med att skynda på övergången till en framtid med ren energi och gör därför stora investeringar i vindkraft och solkraft.

Fortum använder sig av pålitliga produktionsnivåer såsom kärnkraft och vattenkraft för att möta den ökade efterfrågan på energi och erbjuder 100% fossilfria elavtal. Som privatperson har du möjlighet att välja mellan ett fast och rörligt elpris med tillval för bland annat miljöpaketet. Bolaget ger dig även möjlighet att välja ett tillägg som kallas Priskollen som är vintersäkrat.

Fortum elavtal erbjuder även flera olika typer av rabatter för bland annat nya kunder. Nedan redogör vi kortfattat för bolagets erbjudanden. Se bolagets hemsida för fullständiga villkor och mer information. 

Senast uppdaterad: 2024-05-08

Innehållsförteckning

Möjliga tillval

Miljöpaketet

Hos Fortum har du möjlighet att välja ett miljöpaket som tillval till ditt elavtal vilket innebär att du bidrar med 100 kronor per år till organisationen Håll Sverige Rent. Miljöpaketet innebär även att du endast får el från förnybara energikällor som vatten, vind och sol. I paketet får du även energirådgivning för ditt boende eller fritidshus så du vet hur du kan använda elen mer effektivt. Miljöpaketet kostar 45 kr/mån plus ett rörligt påslag på 6,9 öre/kWh.

Trygghetspaketet 

Fortum elavtal erbjuder ett trygghetspaket som ett tillval till ditt elavtal för 59 kronor i månaden som innebär att bolaget ersätter din elräkning om din partner skulle bli långvarigt sjuk eller arbetslös. 

Timmätning

Hos Fortum är det möjligt att välja ett rörligt pris med timmätning. Det innebär att du följer din elförbrukning och hur mycket den kostar timme per timme vilket gör att du kan styra om din elförbrukning till den tid på dygnet då elen är billigare.

Fortum rörligt elpris

Fortum elavtal ger dig som privatperson möjlighet att välja ett rörligt elpris till ditt elavtal. Du betalar då ett elpris som baseras på den nordiska elmarknaden Nord Pools rörelser vilket innebär att priset varierar beroende på månad.

Utöver elpriset tillkommer kostnader för bolagets påslag samt månadsavgift. Elavtalet passar dig som är flexibel och inte har några problem med att elpriset kan variera mellan månaderna. 

Sammanfattning rörligt elpris

Fortum fast elpris

Fortum elavtal ger dig som privatperson möjlighet att välja ett fast elpris till ditt elavtal. Du betalar då ett fast pris per kilowattimme (kWh) under hela avtalsperioden oavsett rörelser på elmarknaden.

Det enda som kan skilja priset per månad är din egen elförbrukning. Bolaget ger dig möjlighet att välja ett fast pris i 12 månader eller 36 månader. Elavtalet passar dig som vill ha större kontroll över dina månatliga kostnader.

Sammanfattning fast elpris

Fortum vintersäkrat pris - Priskollen

Fortum elavtal erbjuder ett typ av vintersäkrat elavtal som kallas för Priskollen. Du har då möjlighet att binda ditt rörliga elavtal under vissa perioder. Tre gånger under året skickar Fortum ut en förfrågan om du vill binda priset till det aktuella elpriset vid den tidpunkten. Du binder elpriset i en månad i taget och kan du själv bestämma hur länge du vill binda priset. Priskollen är ett tillägg och kostar 49 kronor i månaden.

Elavtal för dig med elbil - Ladda smart

Fortum erbjuder ett skräddarsytt elavtal för dig med elbil. Du får med elavtalet ett rörligt elavtal. Du får dessutom möjlighet att styra elbilsladdningen och 200 kronor rabatt på laddning i Fortum Charge & Drive.

Rabatter

Fortum elavtal erbjuder flera olika typer av rabatter på sin hemsida. Vi har listat några av de rabatter på elavtal som Fortum erbjuder nedan. Rabatterna uppdateras regelbundet och för fullständiga villkor och rabatter se bolagets hemsida. 

Nya kunder

Fortum elavtal erbjuder en rabatt för nya kunder på hela månadsavgiften under det första året. Erbjudandet gäller för privatpersoner.

Eurobonus

Fortum elavtal erbjuder rabatt på ditt rörliga elavtal med Eurobonus.

Seniorrabatt

Fortum erbjuder en seniorrabatt för dig som är 65 år och äldre. Du får med rabatten löpande rabatt på elpriset.

Studentrabatt

Som Mecenat-student får du fri månadsavgift i ett år och 300 kronor att handla mat för.

Att tänka på vid byte till Fortum

Det är enkelt att byta elavtal för dig som privatperson och det kräver ofta väldigt lite från dig. Du fyller i dina uppgifter i det formulär som Fortum har på sin hemsida. Fortum ger dig även möjlighet att genomföra bytet åt dig. Du fyller då i att Fortum har rätt att hämta dina aktuella anläggningsuppgifter vilket ger bolaget fullmakt att genomföra ditt byte. 

OBS! Innan du fyller i dina uppgifter hos Fortum är det viktigt att du ser över om ditt nuvarande elavtal har någon bindningstid eller uppsägningstid för att undvika straffavgifter och onödiga kostnader.

Bindningstid

Bindningstiden är något som kan vara bra att jämföra mellan elbolagen innan du bestämmer dig för vilket elavtal som du väljer. Tiden som du är bunden för ett elavtal varierar beroende på bolag och innebär att du är bunden hos bolaget under en tid. Det gör att du kan råka ut för straffavgifter och liknande om du vill byta elavtal under den tid som du är bunden. För att underlätta för dig har vi samlat Fortums bindningstid nedan. För fullständiga villkor se bolagets hemsida. 

Fortum har normalt inte någon bindningstid för det rörliga elavtalet. Det innebär att du kan byta elavtal dels inom Fortum till ett fast elavtal och dels till ett annat bolag närsomhelst. Det fasta elavtalet är dock bundet under den valda perioden som du valt att binda ditt elavtal, exempelvis i 12 månader. 

Fördelar och nackdelar

Fördelar med Fortum elavtal

Nackdelar med Fortum elavtal

Fortum elavtal omdöme

I vårt test av Fortums elavtal för privatpersoner kan vi konstatera att bolaget erbjuder ett flexibelt elavtal med flera möjliga tillägg. 

Fortum är Sveriges största elbolag och erbjuder el som är 100% fossilfri. För att få el som är 100% förnybar behöver man teckna ett tillägg.  

Elbolaget erbjuder flera olika typer av elavtal, 100% fossilfri el utan tillägg, vintersäkrat elavtal, kort bindningstid och flera möjliga rabatter. Rabatterna är bland de längsta i vår jämförelse. 

Bolaget ger dig möjlighet till stor flexibilitet med det vintersäkrade elavtalet och erbjuder ett skräddarsytt elavtal för dig med elbil. 

Jämför elavtal hos oss för att se vilket som är det bästa elavtalet 2024.

Fortum kundomdömen

Schysst elhandel

schysst elhandel

Fortum är certifierade med Schysst Elhandel. Det är en trygghetscertifiering för kunder som ges ut av Energiföretagen. 

Fortum och förnybar energi

Förnybar energi har blivit alltmer viktigt för elbolagen att erbjuda. Det finns numera flera krav från myndigheter som bidragit till att fler elbolag har varit tvungna att ställa om för att kunna erbjuda förnybar energi. 

Du kan hos flera bolag bestämma hur stor andel av förnybar energi som du vill ha beroende på dina preferenser. Vi har sammanställt Fortums syn på förnybar energi för att underlätta för dig samt hur bolaget jobbar för att öka användningen av förnybara energikällor. 

Fossilfri el

Fortum elavtal är alltid 100% fossilfria. Fossilfri el innebär att elen produceras av fossilfria energikällor såsom exempelvis kärnkraft och vattenkraft. Fossilfria energikällor är energikällor som inte släpper ut någon koldioxid i atmosfären. Det är därför inte enbart förnybara energikällor.

Förnybar energi

Det är möjligt att välja enbart förnybar energi hos Fortum genom att välja tillvalet miljöpaketet. Du försäkrar dig då om att din el endast är från förnybara energikällor. Fortum jobbar för att skynda på övergången till en framtid av förnybar energi och gör därför stora investeringar i solkraft och vindkraft.

Om Fortum

Fortum är ett av Sveriges ledande och största energibolag. Bolaget utvecklar lösningar inom el, värme, kyla, avfallshantering och återvinning till både företag och privatpersoner. 

Fortum är ett finländskt energiföretag och är noterat på Helsingforsbörsen med finska staten som största ägare. Bolaget har verksamhet i framför allt Finland, Sverige, Norge, Polen, Baltikum, Indien samt Ryssland. 

Fortum producerar energi genom vattenkraft, vindkraft, solkraft, kraftvärmeproduktion och kärnkraft. Bolaget använder pålitliga produktionsmetoder för att möta den ökade efterfrågan på energi och jobbar samtidigt för att skynda på övergången till förnybar energi.

Fortum logo

Kontaktuppgifter till Fortum

Telefon: 020 – 46 00 00

Öppettider: Måndag-fredag 8.00 – 17.00

Vanliga frågor och svar

Fortum erbjuder ett rörligt elavtal, ett fast elavtal och ett vintersäkrat elavtal till privatpersoner.  

Ja, Fortum erbjuder förnybar energi. För 100% förnybar energi behöver man teckna tillägget miljöpaketet. Annars erbjuder bolaget en blandning av förnybar energi och fossilfri el som standard. 

Normalt har bolaget inte någon bindningstid. Det fasta elavtalet är dock bundet under den valda perioden som du valt att binda ditt elavtal, exempelvis i 12 månader.

Ja, Fortum erbjuder möjligheter till timmätning. 

Ja, Fortum erbjuder ett vintersäkrat elavtal för privatpersoner.