Hitta elavtal med Elskling

elskling logo

Elskling.se jämför elpriser, elavtal och elbolag för privatpersoner och hjälper dig att byta elavtal.

Jämför elavtal med Elskling

Elskling.se jämför elpriser, elavtal och elbolag för privatpersoner och hjälper dig att byta elavtal. Jämförelsetjänsten hjälper dig att på bara några minuter jämföra samtliga cirka 150 elbolag som finns på den svenska marknaden. Samtliga elbolag erbjuder närmare 5 600 olika typer elavtal som Elskling jämför åt dig snabbt och enkelt. Elskling.se har sedan starten 2007 hjälpt över 700 000 hushåll att byta elavtal. De hushåll som valt att byta elavtal med Elskling sparar i genomsnitt cirka 1 800 kronor årligen. Du sparar årligen olika mycket pengar beroende på hur dyr din elräkning är idag. Jämförelsetjänsten är helt kostnadsfri och enkel att använda. Se bolagets hemsida för fullständiga villkor och mer information.

Senast uppdaterad: 2024-04-01

Hur fungerar Elskling?

Att byta elavtal med Elskling tar mindre än 8 minuter. Tjänsten är lätt att använda och kräver väldigt lite av dig som användare. Du fyller i din information och preferenser på hemsidan och får sedan förslag på flera olika typer av elavtal och elbolag som passar dig bäst. Allt du behöver göra är följande:

  1. Ange ditt postnummer
  2. Ange boendetyp: Villa/Radhus eller Lägenhet/Fritidshus
  3. Ange årsförbrukning i kWh/år. Du hittar din årsförbrukning på din senaste faktura. 
  4. Ange avtalstyp: Fast pris, Rörligt pris eller Mixat pris
  5. Ange om du endast är intresserad av miljöavtal eller energi från förnyelsebara energikällor. 
  6. Ange önskat betalningssätt: Autogiro, E-faktura eller Pappersfaktura. 
  7. Ange önskade preferenser och vad du bryr dig mest om: Pris eller Kundnöjdhet
  8. Välj sedan något av de elavtal som Elskling sammanställt baserat på din information eller preferenser. 

OBS! Innan du genomför ett byte av elavtal via elskling.se är det viktigt att du ser över om ditt nuvarande elavtal. Om du har bindningstid eller uppsägningstid hos ditt nuvarande elbolag bör du avvakta med ett byte för att undvika straffavgifter och onödiga kostnader.

Fördelar med att använda Elskling

Den största fördelen med att använda elskling.se är att det är den enda jämförelsesidan som jämför samtliga 150 elbolag på den svenska marknaden. Om du är osäker på vilket elavtal som du ska välja och vill se hela utbudet kan det vara klokt att använda bolagets jämförelsetjänst. 

Elskling hjälper dig också att handlägga bytet. Ett byte av elavtal kräver dock väldigt lite från dig som privatperson även om du inte använder Elskling. Det nya elbolaget genomför oftast bytet åt dig om du tecknar ett avtal direkt på bolagets hemsida. Handläggningen är därför något som du normalt inte behöver bry dig om när du byter elavtal.

Vad Elskling kostar

Elskling.se erbjuder en helt kostnadsfri jämförelsetjänst. Bolaget tar inte ut några extra avgifter för att du byter elavtal via bolagets hemsida. De elpriser som bolaget sammanställer åt dig i jämförelsen är det pris som du kommer att betala hos det nya elbolaget. 

Vad som händer när du valt att byta elavtal genom Elskling

När du fyllt i alla uppgifter på bolagets hemsida och valt det elbolag som passar dig bäst kommer Elskling att genomföra bytet åt dig. Bolaget kommer direkt att informera ditt nya elbolag om bytet. Elbolaget kommer sedan att informera ditt elnätsbolag om bytet. Hur lång tid som elbolagen behöver för bytet framgår i respektive avtal som presenteras i jämförelsen. 

När ditt elbolag meddelat elnätsbolaget om bytet kommer elnätsbolaget att höra av sig om några uppgifter saknas. Det sker vanligtvis automatiskt inom ett dygn eller manuellt inom fem arbetsdagar. Elnätsbolaget kommer samtidigt att meddela ditt gamla elbolag om att leveransen kommer att upphöra. 

Du kommer slutligen att få en accept från elbolaget om att ditt byte har gått igenom. Ditt elavtal kan starta vilken dag som helst under månaden enligt ellagen.

Vilket typ av elavtal du kan välja

Hos Elskling anger du i dina preferenser vilket typ av elavtal som du är intresserad av att teckna. Det går att välja mellan rörligt elavtal, fast elavtal och mixat elavtal. Beroende på dina preferenser och hushållets ekonomi väljer du själv vilket elavtal som passar dig bäst. 

Ett rörligt elavtal är oftast billigast över tid men priset kan från månad till månad skilja sig avsevärt eftersom elpriset är beroende av elbörsen Nord Pool. Det passar därför dig bäst som klarar av att elkostnaden kan variera varje månad. 

Ett fast elavtal innebär att du betalar samma elpris under en förutbestämd tid. Du slipper då svängningar i elpriset varje månad. Den största fördelen med ett fast elavtal är att du får större kontroll över din månadskostnader och slipper oroa dig för prisökningar på elbörsen. 

Ett mixat elavtal innebär att du betalar delvis ett fast elpris och delvis ett rörligt elpris. Flera elbolag erbjuder fast pris under vintermånaderna och rörligt pris under sommarmånaderna. Både Fortum och Skellefteå Kraft erbjuder så kallade vintersäkrade elavtal. 

Se mer här för information om vad det innebär för dig att teckna ett rörligt elavtal, ett fast elavtal eller ett mixat elavtal.

Hur du gör om du vill ha ett elavtal med grön el

Genom att välja endast miljöavtal i Elsklings jämförelsetjänst får du förslag på elbolag och elavtal som endast erbjuder grön el. Om elbolagen erbjuder grön el framkommer det i sammanställningen som Elskling gör åt dig.

Varför energiskatten inte är inkluderad hos Elskling

Eftersom skattskyldigheten för energiskatt har flyttats från elhandelsbolagen till elnätsbolagen från och med den 1 januari 2018 framkommer inte energiskatten hos Elskling. Elskling.se jämför elhandelsbolag och inte elnätsbolag vilket gör att energiskatten inte är relevant i jämförelsen. 

OBS! Tänk på att det elavtal som du väljer hos elskling.se endast avser elhandelsbolag. Både elnätskostnaden och energiskatten tillkommer månadsvis. Läs mer om skillnaden på dina elkostnader här.

Därför vill Elskling veta din elförbrukning

Elskling.se behöver veta din elförbrukning för att kunna beräkna ditt pris per månad och på så sätt jämföra olika erbjudanden. Din årsförbrukning hittar du på din senaste faktura.

Därför vill Elskling veta vilket betalsätt du vill använda

För att kunna erbjuda en bra och korrekt jämförelse för dig behöver bolaget veta vilket betalsätt som du tänkt använda hos elbolaget. Vissa elbolag erbjuder inte alla betalningssätt och vissa tar ut en extra avgift för vissa betalningssätt.

Om Elskling.se

Elskling AB är Sveriges största hemsida för jämförelse och byte av elavtal. Bolaget grundades 2007 med idén om att erbjuda en oberoende och heltäckande jämförelsetjänst för att underlätta för privatpersoner och öka transparensen på den svenska elmarknaden. Bolagets huvudkontor ligger i Stockholm.  

Elskling.se köptes upp av Zmarta Group 2018 som erbjuder konsumenttjänster inom bank och försäkring. Bolaget har 200 anställda med kontor i Stockholm, Ängelholm, Oslo, Helsingfors och Hamburg. Zmarta Group ägs i sin tur av Bauer Media Group. 

elskling logo

Fler elbolag