Flytta hemifrån – välj rätt elbolag

Att flytta hemifrån är ett stort steg i livet och det är mycket som man ska tänka på och hålla reda på inför sin flytt. Något som många glömmer bort är vikten av att välja elavtal. Om du inte väljer elavtal tilldelas du automatiskt ett anvisningspris som oftast är betydligt dyrare än om du väljer elbolag själv. För att underlätta för dig inför din flytt har vi samlat viktig information att tänka på och hjälper dig att reda ut begreppen inför ditt val.

elavtal flytta hemifrån

Skillnaden mellan elhandelsbolag och elnätsbolag

Som elkund har du två olika elavtal för din bostad, ett elnätsavtal och ett elhandelsavtal. Det elavtal som som du kan påverka är elhandelsavtalet. Elnätsavtalet går inte att påverka och är kopplad till det elbolag som äger elnätet där du bor. Du måste dock kontakta elnätsbolaget med din information när du flyttar in. 

Elhandelsbolaget eller elbolaget som det oftast kallas kan du som kund påverka. Du måste aktivt välja ett elbolag annars få du ett anvisningspris som oftast är dyrare. Beroende på vad du värdesätter inför ditt val kan det bästa elbolaget för dig skilja sig från vilket elbolag som är bäst för någon annan. Vissa efterfrågar det billigaste elbolaget medan andra är mer intresserade av elbolag som erbjuder förnybar energi eller en belönad kundservice. Se mer här för vilket elbolag som är bäst för just dig.

Rörligt eller fast elavtal

När du väljer elavtal erbjuder de flesta elbolagen ett rörligt eller fast pris. Rörligt elavtal har visat sig vara billigare över tid men det beror på vilken elförbrukning du har och hur din ekonomiska situation ser ut. Om du bor i lägenhet och har en relativt låg elförbrukning rekommenderas ett rörligt elpris. För mer information om vad rörligt och fast elavtal innebär läs mer här.

Jämför alltid elavtal för bäst pris

Innan du bestämt dig för vilket elbolag och elavtal som du vill teckna är det bra att alltid jämföra vilka olika alternativ som finns på marknaden. Det finns fler är 150 elbolag i Sverige och det kan därför vara lätt att drunkna i all information. Vi underlättar för dig vid val av elavtal och har samlat information om de populäraste elavtalen på marknaden.

Teckna nytt elavtal innan inflyttning

Att teckna ett nytt elavtal är väldigt enkelt och går att göra direkt på elbolagets hemsida eller via telefon. Du fyller i dina uppgifterna och information om ditt nya boende och när du planerar att flytta in. Du bör med fördel kontakta elbolaget i god tid innan du flyttar in så du undviker att du blir tilldelad ett anvisningspris och onödiga kostnader.

Teckna nytt elavtal efter inflyttning

Det är som sagt mycket som du behöver tänka på när du flyttar hemifrån och det kan därför vara lätt att glömma att välja elbolag och elavtal. Du blir då som sagt tilldelad ett anvisningspris som oftast är dyrare. Du kan närsomhelst byta elbolag från det anvisade elbolaget även efter att du flyttat in. Det är därför viktigt att du så fort som möjligt ändrar elavtal för att ha större kontroll över dina elkostnader.

Billigt elavtal för unga som flyttar hemifrån

Flera av elbolagen har rabatter för nya kunder som kan vara bra att ha koll på för att komma ner i kostnader. Vissa elbolag erbjuder även rabatter som inriktar sig mot unga och studenter. Vi listar aktuella rabatter hos de mest populära elbolagen. Se vår jämförelse för mer information.

Dela artikeln

Fler artiklar