Bästa laddboxen till hemmet

Efterfrågan på laddboxar har ökat den senaste tiden till följd av den ökade efterfrågan på elbilar. Det har blivit allt vanligare att köpa elbil till följd av flera regleringar i samhället och det ökade utbud som numera finns.

Fler vill ha möjligheten att ladda bilen hemma eller på en avsedd parkeringsplats för att spara tid och pengar på drivmedel. I den här artikeln har vi därför tittat närmare på och jämfört tre populära laddboxar för att utse den bästa laddboxen till hemmet 2023.

Topplista bästa laddboxen till hemmet 2023

1. Zaptec Go 22 kW
2. Charge Aura 22 kW
Tesla Wall Connector Gen 3 22 kW
3. Tesla Wall Connector Gen 3 22 kW

Vilken är den bästa laddboxen till hemmet 2023?

Vi har utsett Zaptec Go 22 kW till den bästa laddboxen 2023 i vår jämförelse. Zaptec Go är bäst i test eftersom laddboxen passar alla bilar, har en hög teknisk standard och har en modern och smidig design. Laddboxen är dessutom bästsäljare hos flera återförsäljare.

Innehållsförteckning

Jämför tre laddboxar

bästa laddboxen i hemmet

1. Zaptec Go 22 kW

Vinnare i vår jämförelse av laddboxar är Zaptec Go 22 kW eftersom laddboxen är modern, smidig, har en hög teknisk standard och passar alla bilar. Laddboxen är dessutom bästsäljare hos flera återförsäljare och har fått goda omdömen från kunderna. 

Zaptec Go är ett populärt alternativ hos flera privatpersoner delvis eftersom designen är liten och smidig och för att den har hög teknisk lösning som innebär att den alltid är ansluten och håller sig uppdaterad med de senaste funktionerna automatiskt. 

Zaptec Go är dessutom en av världens minsta 22 kW elbilsladdare vilket gör att den är praktisk för användning i hemmet och tar lite plats. Laddboxen fungerar bra både i privata garage och parkeringsplatser i fristående hus. Laddboxen tillverkas i Norge och har en smidig app som gör det enkelt för dig att anpassa laddningen. 

Zaptec Go erbjuder en modern och teknisk lösning med stöd för bland annat trådlös lastbalansering. Det går dessutom att koppla upp laddboxen med både wifi och 4G. Zaptec Go ger dig också möjlighet att anpassa ditt laddningschema till när elpriset är som lägst. För att kunna anpassa schemat krävs det dock att du har ett timprisavtal hos ditt elbolag. 

Kort fakta 

Antal faser: 1-fas och 3-fas

Maxladdningseffekt: 22 kW

Kabel eller uttag: Uttag

Godkänd för skatteavdrag: Ja

App: Ja

Uppkoppling: Wifi eller 4G

Fördelar med Zaptec Go 22 kW

Passar alla bilar

Modern och smidig design

Alltid ansluten

Certifierad med högsta säkerhetsstandard 

Nackdelar med Zaptec Go 22 kW

Inkluderar inte en kabel

Laddare till en bil åt gången

2. Charge Aura 22 kW

På andraplats i vår jämförelse hamnar laddboxen Charge Aura 22 kW eftersom det är en modern laddbox som erbjuder möjligheten att ladda två bilar samtidigt med upp till 22 kW per uttag, har en hög teknisk lösning och är kompatibel med alla laddhybrider och elbilar. Laddboxen är dessutom en bästsäljare hos flera återförsäljare. 

Charge Aura har en modern design som är tillverkad i återvunnen aluminium. Dessutom har den en hög teknisk lösning som ger en smart lastbalansering mellan uttagen. Det finns även ett tillval för dynamisk lastbalansering som gör att det är möjligt att få ut så mycket effekt som möjligt. Laddboxen stödjer också ISO 15118 som öppnar upp för vehicle-to-grid-teknologi. Teknologin innebär bland annat att ström ska kunna gå in och ut från bilen så den också kan användas till batterilagring. 

Charge Aura kan kopplas upp med wifi och ger dig då möjlighet att kontrollera din laddning genom en app samt övervaka din elkonsumtion så att du kan optimera laddningen.

Kort fakta 

Antal faser: 1-fas och 3-fas

Maxladdningseffekt: 22 kW

Kabel eller uttag: 2 uttag

Godkänd för skatteavdrag: Ja

App: Ja

Uppkoppling: Wifi

Fördelar med Charge Aura 22 kW

Passar alla bilar

Går att ladda två bilar samtidigt

Hög teknisk lösning

Uppkoppling genom wifi

Nackdelar med Charge Aura 22 kW

Inkluderar inte kablar

Dyrare än andra på marknaden

3. Tesla Wall Connector Gen 3 22 kW

På tredje plats i vår jämförelse hamnar Tesla Wall Connector Gen 3 22 kW eftersom det är ett bra alternativ för dig som har en Tesla eller elbil med typ 2 uttag. Laddboxen har en modern och snygg design och kan styras enkelt i Teslas app. Dessutom har laddboxen en tillhörande fast kabel med en längd på 7,3 meter och kan ladda din bil med upp till 22 kW. 

Tesla Wall Connector går att styra från en app som gör det möjligt för dig att anpassa laddningen. Med appen kan du enkelt höja och sänka effekten. Laddboxen kan anslutas till wifi för att möjliggöra automatiska uppdateringar. Ansluten till boxen kan din bil få upp till 71 km räckvidd per timme med laddning upp till 22 kW styrka. 

Laddboxen har en smidig och snygg design där du själv kan välja mellan flera olika färger. Designen är också gjord på så sätt att det är enkelt att hänga kabeln runt laddboxen när den inte används. 

Kort fakta 

Antal faser: 1-fas och 3-fas

Maxladdningseffekt: 22 kW

Kabel eller uttag: Kabel 7,3 m

Godkänd för skatteavdrag: Ja

App: Ja

Uppkoppling: Wifi

Fördelar med Tesla Wall Connector 22 kW

Passar Tesla och elbilar med typ 2 uttag

Modern och snygg design

Inkluderar en kabel

Uppkoppling genom wifi

Nackdelar med Tesla Wall Connector 22 kW

Passar inte alla bilar

Laddare till en bil åt gången

Vad är en laddbox?

En laddbox är en laddstation som gör det möjligt att ladda elbilar. Laddboxen har oftast en smidig och kompakt design som gör det möjligt att installera den i hemmet och på så sätt enklare kunna ladda elbilar hemma. 

Laddboxen installeras oftast i parkeringsgarage eller intill fristående hus. De kan också användas på offentliga platser eller hos företag. De flesta laddboxar installeras på väggen och vissa har en tillhörande laddkabel medan andra endast består av ett eller flera uttag.

Behöver man en laddbox?

Man behöver inte ha en laddbox om man har elbil men det finns flera fördelar med att ha det. Om du har en elbil och har möjlighet att sätta upp en laddbox i hemmet kan det innebära att din laddning blir mer lättillgänglig och billigare än om du laddar på andra ställen. 

Du kan då styra över din elkonsumtion och kostnad för elen genom att styra laddningen till när elen är som billigast. Om du laddar på andra ställen tar bolaget ofta ut en extra avgift vilket innebär att ditt pris för laddningen blir dyrare än om du laddar hemma i en laddbox. 

Det går också att ladda din bil i hemmet utan en laddbox men det går mycket långsammare och det finns en säkerhetsrisk att belasta elnätet på det sättet i ett vanligt eluttag.

Installera laddboxen

En laddbox ska installeras av en elinstallatör. Flera återförsäljare av laddboxar erbjuder installation när du köper en laddbox. Det gäller till exempel för Evify.

Skatteavdrag för att installera laddboxen

Skatteverket har ett särskilt skatteavdrag för installation av laddboxar. Det framgår när du köper laddboxen om den omfattas av skatteavdraget. Läs mer om avdraget hos Skatteverket.

FAQ

Priset på en laddbox beror på vilken typ av laddbox du köper och vilka funktioner som den har. En laddbox som kan ladda fler än en bil är till exempel dyrare än en laddbox för en bil.

Välj den laddbox som du tycker passar bäst till ditt hem och din elbil. Utgå ifrån dina behov och preferenser när du väljer laddbox. Det finns numera en rad olika alternativ att välja mellan och laddboxar som passar de flesta hem.

Dela artikeln