Elhandelsavtal

Du kan själv påverka vilket elhandelsavtal som du tecknar för din bostad. Det är därför viktigt att jämföra flera olika alternativ innan du bestämmer dig. I den här artikeln går vi igenom vad elhandelsavtal är och vad du bör tänka på innan du tecknar ett avtal.

Innehållsförteckning

elhandelsavtal

Vad är ett elhandelsavtal?

Elhandelsavtal är det som vi vanligtvis kallar bara för elavtal. Avtalet gäller för den elförbrukning som du har i hushållet och vilket bolag som ska leverera den elen till dig. 

Det är alltså det elavtal som du själv kan påverka till skillnad från ett elnätsavtal som baseras på var du bor och vem som äger elnätet i det området. Det finns cirka 150 olika elhandelsbolag att välja mellan i Sverige och det är därför viktigt att du själv väljer det som passar dig bäst.

Vilket elhandelsavtal ska man välja?

Det finns många elhandelsbolag att välja mellan men genom att jämföra flera alternativ kan du påverka dels vilket typ av elavtal som du tecknar och vilket bolag som du tecknar avtalet hos. På så sätt kan du spara pengar och ha det mest förmånliga avtalet för ditt hushåll. Läs mer i vår stora jämförelse och se vilket som är det bästa elavtalet just nu.

Teckna elhandelsavtal för första gången

Om du har flyttat och för första gången ska teckna ett elhandelsavtal gör du det enkelt direkt hos det företag som du väljer. Det är bra att jämföra flera olika alternativ innan du gör ditt val för att hitta det mest förmånliga avtalet för ditt boende.

Många elbolag har också olika kampanjer som du kan utnyttja som ny kund men det är alltid bra att gå igenom vad som händer efter att kampanjen är över för att se vad du betalar för elen normalt. 

När du har valt ett elbolag är det också viktigt att du ser över vilket av avtalen som passar dig bäst. Flera bolag erbjuder till exempel fasta och rörliga elavtal eller timprisavtal.

Läs mer om vad det innebär i vår artikel: Fast eller rörligt elpris.

Vad händer om jag inte väljer ett elhandelsbolag?

Om du inte väljer ett elhandelsbolag till din bostad blir du tilldelad ett anvisningsavtal. Ett anvisningsavtal är oftast dyrare och mindre förmånligt än om du själv väljer ett elhandelsavtal. Det är därför viktigt att du gör ett aktivt val för att undvika onödiga kostnader kopplade till din el.

Kan man byta elhandelsavtal?

Ja, det är möjligt att byta ditt elhandelsavtal till ett nytt typ av elavtal inom samma bolag eller hos ett nytt elbolag. Det är dock viktigt att se över hur ditt nuvarande avtal ser ut.

Vissa avtal har nämligen en bindningstid eller uppsägningstid som är bra att känna till så du slipper betala extra avgifter. Om du inte har någon bindningstid är det oftast väldigt enkelt att byta.

Läs mer i vår artikel: Byta elavtal

Vilket elhandelsavtal har jag?

Om du är osäker på vilket elhandelsavtal som du har kan du vanligtvis ta reda på det genom att se vilket företag som du betalar elkostnaden till varje månad. Det hittar du vanligtvis på en faktura eller liknande.

Måste man ha ett elhandelsavtal?

Ja, för att kunna få el till din bostad behöver du teckna ett elhandelsavtal. Om du inte själv väljer ett avtal kommer du att bli tilldelad ett vilket vanligtvis är betydligt dyrare än det som du själv väljer.

Läs också: Elnätsbolag och elhandelsbolag

Dela artikeln