Billig el beror till stor del på vilket elbolag du väljer, vilket typ av elavtal du väljer, vilket påslag och avgifter som elbolaget tar ut och vilka rabatter som går att hitta. Det är viktigt att komma ihåg att det billigaste elbolaget inte alltid är det bästa elbolaget.
Det finns flera elbolag som erbjuder billig el. Det finns över 150 elbolag i Sverige och många av dem har olika inriktningar och fokus. Fortum, Göta Energi och Telge Energi är några av de svenska elbolagen som erbjuder billig el.
Den kostnad som du har möjlighet att påverka hos elbolagen är elhandelsavtalet. Du kan själv välja om du vill ha ett rörligt eller fast elavtal. Det rörliga elavtalet har historiskt varit billigare över tid. Se här för att jämföra relevant data för ditt hushåll.
För att hitta det billigaste elvatalet för ditt hushåll och det billigaste elbolagen är det viktigt att du jämför vad de olika elbolagen erbjuder. För vissa kan det vara värt att binda elavtalet medan andra tjänar på att betala ett rörligt elpris.
Det gäller också att skapa dig en förståelse för hur elpriserna bestäms och hur högt det är just nu. Utbudet av el påverkar elpriset på elbörsen som i sin tur påverkar ditt rörliga elpris.
Fortum och Telge Energi erbjuder olika typer av rabatter på elavtal. De flesta rabatterna som bolagen erbjuder är kopplade till nya kunder hos elbolaget men det finns även fler rabatter. Rabatterna uppdateras löpande och det kan vara bra att jämföra de aktuella rabatterna innan du väljer elavtal för att spara pengar.
Rabatterna varierar om du väljer ett rörligt, mixat eller fast elavtal. Vissa elbolag erbjuder rabatter endast på rörligt elavtal. Innan du tecknar ett nytt elavtal hos ett elbolag med rabatter kan det vara bra att se över hur länge du måste binda dig hos bolaget och hur hög kostnaden blir när rabatten går ut.
Även om rabatten är hög första året kan kostnaden över tiden bli högre om du måste binda din kostnad över flera år. Det är därför bra att du även jämför villkoren hos elbolagen. Vi har underlättat för dig genom att jämföra de populäraste elbolagens villkor och rabatter under respektive elbolags sida. Hitta bäst elavtal med vår jämförelse.
Billigaste elavtal för ditt hushåll beror på flera faktorer. Ofta erbjuder elbolagen flera olika varianter av elavtal och beroende på bland annat vilket typ av elavtal som du väljer, vilken elkälla du väljer, vilket påslag elbolaget tar och om du binder ditt avtal eller inte påverkar kostnaden.
Många behåller elavtal under en längre tid och ser inte över vilka alternativ som finns. Det kan vara värt att byta elbolag för att komma ner i kostnader och ta del av nya erbjudanden hos bolagen.
Historiskt har rörligt elavtal visat sig vara det billigaste alternativet över tid. Alla elbolag erbjuder rörligt elavtal. Det innebär att din månadskostnad varierar från månad till månad och följer elprisets utveckling på elbörsen Nord Pool.
Ett rörligt elavtal kan dock svänga i prisutveckling varje månad vilket innebär att du bör vara medveten om att kostnaderna kan öka och minska kraftigt vilket ställer krav på din privatekonomi. Över tid har det rörliga elpriset visat sig vara ett billigare alternativ.
Kostnaden på elavtal hos elbolagen kan variera även om det är rörligt och ska följa elpriset på Nord Pool. Det beror på att flera elbolag lägger till påslag och avgifter på din elkostnad. Det är därför bra att se över vad som ingår i dessa påslag och hur du ska gå till väga för att hålla nere priset så mycket som möjligt.
Om du är ute efter ett så billigt elavtal som möjligt att det viktigt att du ser över hur elbolagen prissätter sina elavtal.
För att hitta det billigaste rörliga elavtalet är det viktigt att jämföra påslagen hos elbolagen. Påslaget ligger som vanligt på 4-7 öre/kWh exklusive moms. Påslaget innehåller kostnader för bland annat avgifter till kraftnät och administration av elcertifikat.
Göta Energi erbjuder ett av de lägsta påslagen på endast 1 öre/kWh. Det är ett av de lägsta påslagen på marknaden.
Elbolagen har även en månadsavgift som tillkommer utöver påslaget. Månadsavgiften är därför bra att jämföra mellan elbolagen. Den är oftast en fast avgift som gäller för samtliga elavtal hos bolaget. Priset kan variera beroende på om du betalar ett fast eller rörligt pris.
Flera bolag erbjuder också rabatter på månadsavgiften. Rabatterna gäller oftast nya kunder och kan vara giltiga i 1-2 år. De innebär ofta att du är befriad från månadsavgiften helt eller delvis. Både Fortum och Skellefteå Kraft erbjuder rabatter på månadsavgiften.
Billig grön el har blivit ett allt vanligare erbjudande hos elbolagen då fler satsar på att framtiden ska leverera el som är 100% förnybar. Hos flera elbolag har det blivit vanligare att erbjuda grön el inbakat i påslaget oavsett vilket typ av elavtal som du väljer.
Vissa bolag har dock ett extra tillägg för grön el. Skellefteå Kraft och Telge Energi erbjuder till exempel endast ursprungsmärkt el från förnybara energikällor. Det innebär att du inte betalar mer för grön el eftersom det är den enda typen av el som bolagen erbjuder.
Om det är viktigt för dig att elen är grön bör inte priset vara det som styr vid val av elavtal. Billigast el bör därför inte vara det viktigaste för dig utan du bör istället intressera dig mer för varifrån elen faktiskt kommer.
Billigaste elpriset har historiskt i snitt varit ett rörligt elpris som följer elbörsen. Priset beror på när på året du väljer att jämföra. Det beror också på om du bor i villa eller lägenhet. Det är därför bra att jämföra elavtal och jämföra elpriser för att hitta bästa elpris.
Elpriset är oftast dyrare på vintern och då kan det vara värt att vintersäkra elavtalet. Du undviker då höga toppar i elpriset som du kan få med rörliga elavtal. Det kan också vara bra att se över ditt nuvarande elavtal och eventuellt byta elleverantör för att ta del av billigare el.
Att jämför elpriser för att hitta billig el och teckna det billigaste elavtalet kan påverka din månadskostnad för el men du behöver inte alltid byta elavtal för att få det billigaste elavtalet för dig.
Den del av elen som du själv kan påverka till stor del är din elförbrukning. Du kan själva tänka till när och hur du väljer att använda elen i hemmet. En hög elförbrukning leder helt enkelt automatiskt till en hög elkostnad oavsett vilket elavtal du väljer.
Om du till exempel planerar när du väljer att använda vitvaror i hemmet kan du spara en hel del pengar. Om du betalar ett rörligt pris kostar elen som mest när flest befinner sig i hemmet, dvs på morgonen och på kvällen. Om du planerar hur och när du använder din el kan du spara mycket pengar. Billigast el är därför oftast under natten.
Det billigaste elavtalet för dig och ditt hushåll beror på flera olika faktorer. Det finns därför inte ett svar på den här frågan. Det beror på vilket elavtal som du väljer, möjliga rabatter, hur du bor och framför allt på din elkonsumtion.
Det finns flera sätt att påverka din elkostnad och göra så du får billig el. Du bör för det första se över din elförbrukning för att se vad du kan påverka. Du bör sedan jämföra de elbolag som finns och deras erbjudanden.
Det finns inte ett svar på den här frågan utan vilket som är det billigaste elbolaget i Sverige beror på flera faktorer och hur du väljer att jämföra.
Historiskt har ett elavtal som är rörligt varit det billigaste.