Billig el

Billig el beror till stor del på vilket elbolag du väljer, vilket typ av elavtal du väljer, vilket påslag och avgifter som elbolaget tar ut och vilka rabatter som går att hitta. Det är viktigt att komma ihåg att det billigaste elbolaget inte alltid är det bästa elbolaget. 

billig el

Topp 3 elbolag som omnämns i artikeln

Fortum logo

Fortum elavtal

Göta Energi Logotyp-svart

Göta Energi elavtal

Telge Energi logotyp

Telge Energi elavtal

Elbolag som erbjuder billig el

Det finns flera elbolag som erbjuder billig el. Det finns över 150 elbolag i Sverige och många av dem har olika inriktningar och fokus. Fortum, Göta Energi och Telge Energi är några av de svenska elbolagen som erbjuder billig el. 

Den kostnad som du har möjlighet att påverka hos elbolagen är elhandelsavtalet. Du kan själv välja om du vill ha ett rörligt eller fast elavtal. Det rörliga elavtalet har historiskt varit billigare över tid. Se här för att jämföra relevant data för ditt hushåll. 

Rabatter på el

Fortum och Telge Energi erbjuder olika typer av rabatter på elavtal. De flesta rabatterna som bolagen erbjuder är kopplade till nya kunder hos elbolaget men det finns även fler rabatter. Rabatterna uppdateras löpande och det kan vara bra att jämföra de aktuella rabatterna innan du väljer elavtal för att spara pengar. 

Rabatterna varierar om du väljer ett rörligt, mixat eller fast elavtal. Vissa elbolag erbjuder rabatter endast på rörligt elavtal. Innan du tecknar ett nytt elavtal hos ett elbolag med rabatter kan det vara bra att se över hur länge du måste binda dig hos bolaget och hur hög kostnaden blir när rabatten går ut. 

Även om rabatten är hög första året kan kostnaden över tiden bli högre om du måste binda din kostnad över flera år. Det är därför bra att du även jämför villkoren hos elbolagen. Vi har underlättat för dig genom att jämföra de populäraste elbolagens villkor och rabatter under respektive elbolags sida.

Billigt rörligt elavtal

Historiskt har rörligt elavtal visat sig vara det billigaste alternativet över tid. Alla elbolag erbjuder rörligt elavtal. Det innebär att din månadskostnad varierar från månad till månad och följer elprisets utveckling på elbörsen Nord Pool. 

Ett rörligt elavtal kan dock svänga i prisutveckling varje månad vilket innebär att du bör vara medveten om att kostnaderna kan öka och minska kraftigt vilket ställer krav på din privatekonomi. Över tid har det rörliga elpriset visat sig vara ett billigare alternativ.

Billigt påslag för elavtal

För att hitta det billigaste rörliga elavtalet är det viktigt att jämföra påslagen hos elbolagen. Påslaget ligger som vanligt på 4-7 öre/kWh exklusive moms. Påslaget innehåller kostnader för bland annat avgifter till kraftnät och administration av elcertifikat. Göta Energi erbjuder ett av de lägsta påslagen på endast 1 öre/kWh

Elbolagen har även en månadsavgift som tillkommer utöver påslaget. Månadsavgiften är därför bra att jämföra mellan elbolagen. Ofta erbjuder elbolagen rabatter på månadsavgiften. Både Fortum och Skellefteå Kraft erbjuder rabatter på månadsavgiften.

Billig grön el

Billig grön el har blivit ett allt vanligare erbjudande hos elbolagen då fler satsar på att framtiden ska leverera el som är 100% förnybar. Hos flera elbolag har det blivit vanligare att erbjuda grön el inbakat i påslaget oavsett vilket typ av elavtal som du väljer. Vissa bolag har dock ett extra tillägg för grön el. Skellefteå Kraft och Telge Energi erbjuder till exempel endast ursprungsmärkt el från förnybara energikällor.

Dela artikeln

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på whatsapp

Fler artiklar