Anvisningsavtal

Om du inte själv aktivt har valt en elleverantör för din bostad kan du ha blivit tilldelad ett anvisningsavtal. I den här artikeln går vi igenom vad det innebär, varför det är bättre att själv välja vilket elavtal som du ska ha och hur du gör för att byta från ett anvisningsavtal.

Innehållsförteckning

anvisningsavtal

Vad är ett anvisningsavtal?

Ett anvisningsavtal är ett elavtal som du tilldelas om du inte aktivt själv väljer vilket elbolag som ska leverera elen till din bostad. Avtalet är tillfället och gäller fram tills du själv väljer ett elavtal till ditt hushåll. Oftast är ett anvisat avtal dyrare än om du själv väljer ett elavtal. Det är därför bäst att själv välja ett elbolag när du flyttar in i en ny bostad. 

Anvisningsavtal kallas också ibland för anvisningspris eller anvisat avtal. Oftast har elnätsbolaget i det område som du bor i samarbete med en eller flera elleverantörer som blir det bolag som levererar el till dig om du inte själv väljer ett annat.

Varför får man ett anvisningsavtal?

Du får ett anvisningsavtal om du inte själv aktivt väljer vilket elbolag som ska leverera elen till din bostad. Det beror på något som kallas för leveransplikt och innebär att när du tecknar ett nätavtal med elnätsbolaget i ditt område får du även ett avtal hos en elleverantör om du inte själv gör ett val. Ett sådant avtal är oftast dyrare eftersom du betalar ett anvisningspris. Det är därför bäst att alltid själv välja vilket elbolag som ska leverera el till din bostad. 

Om du ska flytta till en ny bostad och redan har ett elavtal kontaktar du bara bolaget om att du flyttar och från vilket datum den nya adressen gäller. Om du ska flytta till din första egna bostad kontaktar du det elbolag som du tycker passar bäst och beställer ett elavtal från det datumet som du flyttar in. På så sätt undviker du att få ett anvisningsavtal. Läs mer om vilket som är bäst elbolag i vår jämförelse.

Hur vet man vilket anvisningsavtal man har?

Du hittar information om vilket anvisningsavtal som du har på din senaste faktura. Om elnätsbolaget är detsamma som elhandelsbolaget framgår det på samma faktura. Om det är två olika bolag för elnätet och elen till hushållet får du två olika fakturor. 

För att undvika att få ett anvisningspris och därmed slippa betala mer för elen är det bäst att du innan du flyttar kontaktar det elbolag som du vill ska leverera elen till din bostad. De hjälper då dig att sätta upp ett avtal och ställer in från den tiden då avtalet ska börja gälla. Jämför elavtal här innan du bestämmer dig.

Hur byter man från ett anvisningsavtal?

Du byter från ett anvisningsavtal genom att säga upp det avtal som du har blivit tilldelad. Om du fortfarande vill ha kvar det elbolag som du blivit tilldelad behöver du ändå teckna ett vanligt elavtal för att inte längre ha ett anvisat pris. Det gör du lättast genom att kontakta bolaget. 

Om du vill byta elbolag till ett annat kontaktar du både ditt nuvarande bolag och det nya bolaget. Ditt nuvarande bolag kontaktar du för att säga upp det nuvarande anvisade avtalet och det nya bolaget kontaktar du för att teckna ett nytt vanligt elavtal. I många fall kan ditt nya bolag också hjälpa till med bytet och säga upp ditt gamla avtal.

Det kan finnas uppsägningstid hos ditt nuvarande bolag så det är därför bra att dubbelkolla det hos bolaget innan du tecknar ett nytt avtal för att du inte ska behöva betala dubbla räkningar. Enligt lagen får uppsägningstiden på ett anvisat avtal inte vara längre än 14 dagar (Källa). 

FAQ

Ett anvisningspris är det pris som du betalar för elen om du blivit tilldelad ett anvisningsavtal. Du blir tilldelad ett sådant avtal om du flyttar och inte själv väljer vilket bolag som ska leverera elen till din bostad. 

Det beror på vilket bolag som du blivit tilldelad ett anvisat avtal hos. Kontakta det bolag som du är kund hos för mer information. Den informationen hittar du lättast på din senaste faktura. Enligt lagen får uppsägningstiden dock inte vara längre än 14 dagar. 

Dela artikeln