Binda elavtal

Vill du veta mer om vad det innebär att binda elavtal? Då har du hittat helt rätt. Nedan går vi igenom allt du behöver veta om ett bundet elavtal, fördelar och nackdelar och flera elbolag som erbjuder bundna elavtal.

Elbolag som erbjuder möjlighet att binda elpriset 2023

Fortum logo
Fortum
elskling logo
Elskling.se

Vilka bolag erbjuder bundet elpris?

Flera elbolag erbjuder både bundna och rörliga elavtal. Utbudet och möjligheterna till att binda elavtalet under en längre tid kan skilja sig åt mellan bolagen. Eftersom elpriserna varit höga under en längre period är möjligheterna till att binda elavtalet mer begränsade än tidigare. Fortum och Skellefteå Kraft är två bolag som fortfarande erbjuder fasta elavtal med bundet elpris.

Innehållsförteckning

binda elavtal

Vad innebär det att binda elavtalet?

Att binda elavtal innebär att du har större koll på dina elkostnader varje månad eftersom elpriset som du betalar är detsamma under en längre period. Det enda som skiljer sig åt och som kan påverka elkostnaden varje månad är din elförbrukning. Det innebär att du har större kontroll över dina kostnader varje månad och slipper oroa dig för att elpriserna varierar varje månad. 

Med ett bundet elavtal behöver du inte oroa dig för att priset är högt vissa månader utan du betalar det elpris som du tecknar upp dig på. Däremot innebär det också att du under vissa månader när elpriset normalt är lite lägre som under de varma månaderna inte kan ta del av ett lägre pris utan i de fallen kan ditt pris vara högre än normalt. 

Beroende på vilket elbolag som du tecknar ett elavtal hos kan tiden som är möjlig att binda ett elavtal variera. Vanligtvis är det möjligt att teckna ett bundet elavtal i ett år eller tre år. Ett bundet elavtal kallas också för ett fast elavtal eller att binda elpriset. Läs mer i vår artikel fast eller rörligt elpris.

När ska man binda elavtal?

Det finns inte ett svar på den här frågan och svaret beror till stor del på dina individuella preferenser och din personliga ekonomi. Enligt Energimarknadsinspektionen finns det ingen speciell period som gör det mer eller mindre lönsamt att binda elpriset. Men det beror ju till stor del på hur ditt hushåll klarar av större prisförändringar av elpriset. 

Under det senaste året har elpriserna varierat kraftigt och flera rekordnivåer har uppnåtts. Det har inneburit att flera hushåll har haft höga elräkningar. Med ett bundet elavtal får du större kontroll över elpriset eftersom du binder upp ditt avtal på ett specifikt elpris över en längre tid. Det innebär att du slipper höga oförutsägbara kostnader och istället har större koll på vad du ska betala varje månad. 

Vissa elbolag ger dig möjligheten att välja att binda ditt elavtal under en viss tid på året. Det handlar oftast om de kallare månaderna då elpriset ofta är högt under den perioden. Dessa avtal brukar kallas för vintersäkrat elavtal. Fortum elavtal erbjuder både möjligheten till att binda elavtalet under en längre period och ett vintersäkrat avtal.

Hur länge ska man binda elavtal?

Det beror på vad du har för personliga preferenser och möjligheter till att elpriset kan variera varje månad. Beroende på vilket elbolag som du väljer finns det olika möjligheter till att tiden som det är möjligt att binda ett elavtal. Vissa bolag erbjuder några månaders bindningstid medan andra erbjuder flera år. Det är vanligt att bolagen erbjuder ett bundet elavtal i ett år.

När är det bäst att binda ett elavtal?

Enligt Energimarknadsinspektionen finns det ingen period som är bäst att binda elavtalet. Men det beror självklart på dina egna preferenser och möjlighet till oförutsedda kostnader. Elpriserna är oftast dyrare under vinterhalvåret och därför kan det vara en fördel att binda elpriset under den perioden för att undvika att kostnaderna drar iväg med elpriset.

Jämför alternativ innan du bestämmer dig

Innan du bestämmer dig för vad som är bäst för dig är det viktigt att du jämför olika alternativ. Jämför elbolag och se vilka avgifter och vilket elpris som du behöver betala innan du bestämmer dig. Titta både på de fasta och rörliga avtalen som bolagen erbjuder. Nedan hittar du några punkter som kan vara bra att jämföra. 

 1. Elpriset 
  Några saker som är bra att titta på är vilket elpris som du kommer betala och hur det skiljer sig från det rörliga elpriset just nu och historiskt.
 2. Månadsavgiften 
  Något som också är bra att se över är månadsavgiften som du behöver betala hos bolaget. Månadsavgiften är en fast avgift som alla elbolag tar ut varje månad och den kan skilja sig markant mellan bolagen.
 3. Påslag eller andra avgifter 
  Vissa bolag lägger på ytterligare påslag eller andra avgifter som delvis påverkas av elpriset eller som är fasta avgifter. Dessa är också bra att jämföra innan du bestämmer dig.
 4. Rabatter 
  Flera bolag erbjuder rabatter på sina avtal. Det är vanligt framför allt för nya kunder. Jämför alltid dessa rabatter och kolla även på vad kostnaden blir efter rabattperioden. Med rabatter kan du spara mycket pengar eftersom dessa oftast motsvarar månadsavgifter under ett år och liknande. 

Kan man binda ett rörligt elavtal?

Det beror på vilket typ av rörligt elavtal som du har och hos vilket elbolag som du är kund. Flera bolag ger dig möjlighet att binda ett rörligt elavtal under vissa perioder med till exempel ett avtal med vintersäkring. Det beror dock på om du har någon bindningstid eller om du tagit del av någon rabatt som innebär att du inte kan byta elavtal

Hos de flesta bolagen är det också möjligt att gå över från ett rörligt elavtal till ett bundet eller fast elavtal men det kan också bero på hur just ditt elavtal ser ut. Se därför efter vad som gäller med just ditt elavtal genom att se över dina villkor eller kontakta ditt elbolag för mer information om dina möjligheter.

Hur länge kan man binda elavtalet?

Vanligtvis erbjuder många elbolag möjligheten att binda elavtalet under 1 år eller under en viss kortare period som till exempel under vinterhalvåret. Det finns också bolag som ger dig möjligheten att binda elpriset under flera år som till exempel 2 eller 3 år.

Det är dock bra att veta att om du binder ditt elavtal är det oftast förknippat med en bindningstid som gör att du inte kan byta elbolag under den tiden. 

Sammanfattning

Om det är bäst att binda elavtalet beror på flera olika faktorer som till stor del är individuella. Om du vill försäkra dig om elpriset under en längre period och ha större kontroll över dina elkostnader kan det vara rätt att binda elavtalet. 

Det är dock värt att ta med sig att även om du under vissa perioder betalar ett lägre pris än marknaden innebär det också att du under vissa perioder kan betala ett högre pris än marknaden. Ett rörligt elpris har historiskt visat sig vara billigare över tid. Jämför elavtal innan du bestämmer dig.

FAQ

Ett bundet elavtal kallas ofta också för ett fast elavtal och innebär att du binder elpriset under en längre period och därmed har större kontroll över din elkostnad eftersom du vet vilket elpris som du betalar. Det som påverkar elkostnaden varje månad är då endast din förbrukning. 

Det beror på flera faktorer som till stor del är individuella. Det beror till exempel på hur och var du bor, din personliga ekonomi och dina preferenser. 

Dela artikeln