Rekordhögt elpris under sommaren

Det har varit ett rekordhögt elpris under sommaren främst i de södra delarna av Sverige trots en varm sommar. Förra veckan uppnådde elpriset i södra Sverige en ny rekordhög nivå  på 1,09 kronor per kilowattimme. Det finns flera förklaringar till varför elpriset varit så högt under sommaren och vi går igenom några av dem nedan. 

rekordhögt elpris

Nytt rekordhögt elpris i augusti

Elbörsen Nord Pool har under sommaren noterat höga prisnivåer för elen främst i den södra delen av landet och elområde 4. Ett nytt rekordhögt elpris noterades på börsen förra veckan då priset uppgick till en rekordhög nivå på 1,09 kronor per kilowattimme. Det är högre än den förra rekordnoteringen från februari förra året. 

Ett rekordhögt elpris uppnåddes i augusti men hela sommaren har haft höga prisnivåer i södra Sverige. Redan i juni noterades höga nivåer och elpriset var då ovanligt högt för säsongen och uppgick under den sista veckan i juni i snitt till 92 öre per kilowattimme. Enligt en rapport av Bixia är det det högsta snittpriset sedan elområden infördes 2011. 

Vad beror de höga priserna på?

Flera faktorer påverkar priset på el. Till stor del påverkas priserna av temperaturer och efterfrågan till följd av att det är kallt ute vilket går helt emot sommarens rekordhöga nivåer. 

Anledningen till årets priser skiljer sig från förra årets då elpriset var både extremt högt och rekordlågt i juni 2020. Då var anledningen främst att vi hade ett överskott på el och vatten i norr som inte gick att transportera till de södra delarna. En av anledningarna till att Sverige har elbrist.  

I år påverkas priserna delvis av att en ovanligt försvagad hydrologisk situation skapats i vattenkraften. Det största problemet är fortsatt att främst elområde 4 får problem med att dra nytta av vattenkraften i norra Sverige och tvingas istället köpa in från grannländerna. Priserna på fossila bränslen har varit höga under sommaren.

Priserna på naturgas och kol har stigit rejält vilket påverkat elpriserna. Naturgas har under det senaste året gått upp med närmare 50%. Även det höga utsläppspriset påverkar utvecklingen. 

Hur ser utvecklingen ut framöver?

Enligt elprisanalytiker kommer elpriset att fortsätta vara högt i södra Sverige under sommaren till följd av problematiken med underskott och överföringskapaciteten. Återhämtningen i världsekonomin efter pandemin påverkar också priset eftersom kol och naturgas handlas upp.

Vad innebär det för mig som kund?

Ett högt elpris påverkar dig som kund om du har ett rörligt elavtal. Elpriset baseras då på ett genomsnitt för hela månaden och inte specifika dagar. Om du vill undvika plötsliga toppar i elpriset är det bäst att teckna ett fast elavtal. Se vår jämförelse för att hitta det bästa elavtalet 2021

Dela artikeln

Fler artiklar