Grön el

Det Àr mÄnga begrepp att hÄlla reda pÄ inför ditt val av elavtal. MÄnga elbolag hÀvdar att de erbjuder grön el. Men vad innebÀr egentligen grön el? Vi reder ut begreppet nedan för att underlÀtta inför ditt val av elavtal.

Grön el

Om

Grön el innehÄller el som produceras av förnybara energikÀllor. Till förnybara energikÀllor rÀknas oftast vindkraft, vattenkraft och biobrÀnsle. Grön el har oftast samma betydelse som ursprungsmÀrkt el. UrsprungsmÀrkt el garanterar att elen kommer frÄn en viss energikÀlla men stÀller inga övriga miljökrav pÄ tillverkningen av elen. Elleverantören garanterar att den mÀngd grön el som kunderna förbrukar pÄ Ärsbasis produceras av en elproducent eftersom elleverantören köper ursprungsgarantier.    

Grön el och ursprungsmÀrkt el

Grön el Àr ursprungsmÀrkt vilket innebÀr att elleverantören garanterar att den mÀngd grön el som kunderna förbrukar pÄ Ärsbasis produceras av samma elproducent och gÄr att hÀrleda. Elleverantören köper ursprungsgarantier för att kunna garantera var elen produceras. 

Elen kommer dÄ frÄn samma elproducent och en viss energikÀlla. EnergikÀllor som hör till grön el Àr förnybara energikÀllor som innehÄller bland annat vattenkraft, vindkraft, biobrÀnslen och solceller.

Grön el med miljömÀrkning Bra Miljöval

Bara för att elen Àr grön innebÀr det inte att den har en miljömÀrkning. För att uppnÄ miljömÀrkning som exempelvis Bra Miljöval stÀlls hÄrda krav pÄ hur elen produceras och inte bara vilken energikÀlla elen kommer ifrÄn för att pÄverkan pÄ miljön ska minska Àven i produktionen av elen. 

Bra Miljöval skÀnker ocksÄ pengar för varje sÄld kilowattimme el med miljömÀrkningen till olika projekt för att minska elanvÀndningen genom energieffektivisering samt för att reparera miljöskador. MiljömÀrkningen stÀller krav dels pÄ att elen kommer frÄn förnybara energikÀllor men ocksÄ pÄ att elproduktionen tar hÀnsyn till klimat, djur, miljö, vÀxter och mÀnniskor. MiljömÀrkningen Bra Miljöval Àr en av de svÄraste miljömÀrkningarna att uppnÄ. 

Elbolag som erbjuder grön el med miljömÀrkning

De flesta av elbolagen erbjuder grön el. Hos vissa elbolag kostar tillvalet extra medan hos andra ingÄr grön el i elavtalet utan extra kostnad. Vissa elbolag stÀller ytterligare krav pÄ sin elproduktion och erbjuder grön el med miljömÀrkningen Bra Miljöval. 

Telge Energi Àr ett av elbolagen som erbjuder el med miljömÀrkningen Bra Miljöval. För mer information om vad respektive elbolag erbjuder se vÄr sammanstÀllning och jÀmförelse.

 

Dela artikeln

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter
Dela pÄ linkedin
Dela pÄ whatsapp

Fler artiklar