Rekorddyr el igen

Det höga elpriset har fortsatt under hösten och de sista dagarna i november var det rekorddyr el igen. Vi har tidigare rapporterat om det höga elpriset och nu är alltså elen rekorddyr igen. Vi går igenom några av anledningarna till varför i artikeln. 

rekorddyr el

Rekordhögt elpris igen

Måndagen den 29 november uppgick elpriserna till rekordnivåer ännu en gång i år. Vi har tidigare rapporterat om att det var rekordhögt elpris under sommaren. Men nu är alltså en ny rekordnivå uppnådd. 

Under måndagen uppgick elpriserna i samtliga elområden till över 2 kronor per kWh i dygnsmedel. Årets snittpris ligger just nu på 56 öre/kWh och den senaste veckan på 1,41 kr/kWh (Källa). För att jämföra med förra året hade elpriset ett snittpris på ca 22 öre/kWh. 

Varför är elpriserna så höga?

Det finns flera faktorer som påverkar elpriset. Det beror bland annat på vädret, den ekonomiska konjunkturen och bränslepriser. Det beror även på utbud och efterfrågan och hur priserna på el i Europa utvecklar sig. 

Det kalla vädret är en av anledningarna till de höga priserna. Vädret gör att efterfrågan ökar eftersom det blir en hög elanvändning. Det kalla vädret gör också att vindkraftproduktionen blir låg. 

Vattenkraften har också påverkats av det kalla vädret. Producenterna vill att isen lägger sig för att vattnet ska kunna flyta jämnt under istäcket under resten av vintern. 

En till anledning är de höga elpriserna i Europa. Fossila bränslen är väldigt dyra just nu och det påverkar priset. 

Elpriserna kommer troligen att fortsätta vara höga under vintern men det återstår att se om en ny toppnotering uppnås igen.

Läge att se över elavtalet

Det höga elpriset kan leda till höga månadskostnader och det kan därför vara läge att se över ditt elavtal. Se mer om vilket elavtal som är det bästa elavtalet.  

Det kan också vara värt att se över om du ska vintersäkra elavtalet eller om du ska ha ett rörligt eller fast elavtal

Dela artikeln

Fler artiklar