Bäst elavtal vintern 2021

Hitta Elavtal har utsett det elbolag som erbjuder bäst elavtal vintern 2021. Vi vill underlätta för dig vid val av elavtal och gör därför regelbundna jämförelser av elbolag och deras elavtal. Efter vår analys och jämförelse har vi kommit fram till en ny etta i vår jämförelse.

Bäst elavtal vintern 2021

Bäst elavtal enligt jämförelsen

Göta Energi Logo

Bäst rörligt elavtal

Fortum logo

Bäst fast elavtal

telge energi logo

100% förnybar energi

Bästa rörliga elavtalet vintern 2021

Göta Energi erbjuder det bästa rörliga elavtalet vintern 2021 i vår jämförelse. Göta Energis rörliga elavtal heter Spot on som erbjuder ett av de lägsta påslagen på marknaden som uppgår till 3,6 öre inklusive elcertifikatavgift. Det innebär att du betalar ett elpris som är väldigt likt det elpris som handlas på elbörsen Nord Pool. 

Göta Energi erbjuder även flera rabatter för dig som tecknar ett elavtal hos bolaget. Du får som ny kund hos bolaget ett presentkort på 500 kronor hos Willy:s. Många av bolagets konkurrenter drar istället i många fall av rabatt på månadskostnaden vilket gör att priset under första halvåret eller året är något lägre. Göta Energis rabatt är dock i enlighet med flera av konkurrenternas rabatter för ett helt år prismässigt men utfärdas istället som ett presentkort för mat istället för avdrag på fakturan. 

Ännu en anledning till att Göta Energis rörliga elavtal är en ny etta och erbjuder bäst elavtal vintern 2021 beror på att bolaget erbjuder ett lojalitetsprogram för sina kunder. Lojalitetsprogrammet innebär att trogna kunder belönas med en bonustimme per dag i ett år som sedan dras av på din årliga faktura. Bolaget erbjuder även flera tillägg som du kan välja till.

Bästa fasta elavtalet vintern 2021

Fortum erbjuder det bästa fasta elavtalet vintern 2021 i vår jämförelse. Likt våra tidigare jämförelser står sig Fortums fasta elavtal fortfarande som bäst och behåller sin position i jämförelsen även som bäst elavtal vintern 2021. Bolagets fasta elavtal har en relativt låg månadsavgift i jämfört med konkurrenterna på 35 kr/mån. Du får även som ny kund en rabatt motsvarande 500 kronor det första året vilket gör att priset är överlägset bäst i vår jämförelse. 

Fortums rörliga elavtal står sig också bra i vår jämförelse. Bolaget har dock ett högre påslag på 5,9 öre och erbjuder endast 100% förnybar energi mot ett tillägg.  

Det bästa rörliga och fasta elavtalet som endast ger el från förnybar energi erbjuds av Telge Energi. Telge Energi erbjuder 100% förnybar energi utan tilläggsavgifter. Bolaget erbjuder elavtal som klarar miljömärkningen Bra Miljöval. 

Att tänka på innan du byter elavtal

Det bästa elavtal för dig beror på flera olika faktorer och kan skilja sig beroende på din elförbrukning, ditt hushåll, dina preferenser och din ekonomiska situation. Beroende på om du bor i lägenhet eller villa kan det vara bättre för dig att välja ett rörligt eller fast elavtal. 

En lägenhet har oftast en lägre elförbrukning än en villa vilket i många fall gör att du kanske inte är lika känslig för prissvängningar i elpriset och därför kan välja ett rörligt elavtal. Det kräver dock att din ekonomiska situation klarar av vissa svängningar i dina månatliga elkostnader. 

Det bästa elavtalet för dig beror också på dina preferenser som elkund och vad du värdesätter hos ett elbolag. Vissa tycker att det är viktigt med billig el medan andra bryr sig mer om att elen kommer från förnybara energikällor. 

Det kan även vara bra att ha koll på vilka rabatter bolagen erbjuder. Flera av elbolagen erbjuder olika rabatter för framför allt nya kunder men det finns också elbolag som erbjuder lojalitetsprogram och årliga bonusar för dig som är en trogen kund hos bolaget. 

Din bindningstid är viktig att se över innan du byter elavtal för att du ska undvika straffavgifter eller liknande vid ditt byte.

Flera elbolag erbjuder vintersäkrat elavtal. För dig som vill ha både ett fast och rörligt elavtal kan ett vintersäkrat elavtal vara det bästa elavtalet vintern 2021. 

Om jämförelsen

Hitta Elavtal gör regelbundet jämförelser av elavtal. Vi går då igenom elbolagens erbjudanden både gällande fast och rörligt elavtal för att underlätta för dig vid val av elavtal. Vår jämförelse baseras på några av de populäraste elbolagen och hela det utbud som dessa erbjuder och inkluderar elpris, påslag, månadsavgift och rabatter. 

Vi tar även hänsyn till vilken typ av el som bolaget erbjuder. Om det är så kallad förnybar energi, fossilfri energi eller annan ursprungsmärkt energi. Vi ser även över vilka tillägg som elbolaget erbjuder och om elbolaget har något lojalitetsprogram eller liknande. I vår jämförelse tar vi även hänsyn till om bolagets kundtjänst vunnit några priser eller liknande. 

Se respektive sammanställning för mer information om elbolagens erbjudanden eller använd vår guide i hur du gör en komplett jämförelse av samtliga elbolag på den svenska marknaden genom att använda Elskling.

Dela artikeln

Fler artiklar