Utveckling av elpriset 2020

Elprisets utveckling under 2020 kan sammanfattas med stora prisskillnader i norr och söder. Det milda vÀdret har under slutet av Äret bidragit till att det genomsnittliga priset sjönk kraftigt i norra Sverige medan det i södra Sverige hade motsatt prisutveckling. MedelvÀrdet för elpriset i norra Sverige slutade pÄ 15 öre per kWh i elomrÄde 1 och 2. Södra Sveriges elomrÄde 3 och 4 hade ett medelvÀrde pÄ elpriset pÄ 22,1 respektive 26,9 öre per kWh.

elpriset 2020

LĂ€gesrapport elpriset 2020

2020 var ett ovanligt Är pÄ mÄnga sÀtt och vis. NÀr det gÀller elpriset har det frÀmst pÄverkats av det milda vÀdret under Äret som var varmare Àn normalt. VÀdret har gjort att vattenmagasinen i norr varit vÀlfyllda vilket har bidragit till ett överskott av el i norra Sverige och till följd lÄga elpriser. Eftersom det finns begrÀnsningar i det svenska elnÀtet gÀllande överföring till de södra delarna av Sverige har inte de södra delarna kunnat ta del av effekterna och de lÄga elpriserna pÄ samma sÀtt. 

Som vi tidigare under Äret skrivit om har Sverige under flera Är haft problem med elbrist i södra Sverige. Ett problem som uppstÄtt pÄ grund av effektbrist och kapacitetsbrist och som vÀntas fortsÀtta framöver. Det Àr Àven en effekt av att kÀrnkraftverken som till stor del har försörjt södra Sverige har stÀngts ner. Eftersom Sveriges elnÀt inte kan transportera elen frÄn norra till södra Sverige behöver den södra delen oftast importera el frÄn utlandet vilket leder till högre elpriser i dessa omrÄden.

LÄgt elpris i norr och högt elpris i söder

PÄ grund av den hittills milda vintern med mycket nederbörd har norra Sverige haft sjunkande elpriser. Till norra Sverige tillhör elomrÄde 1 och 2. Under november mÄnad var det en kraftig prissÀnkning i omrÄdena jÀmfört med oktober dÄ priset sjönk frÄn 21,4 till 6,6 öre per kWh. I december steg dock priset igen till 18,4 öre per kWh. 

I södra Sverige som inkluderar elomrĂ„de 3 och 4 steg istĂ€llet priset. I elomrĂ„de 4 gick priset frĂ„n 27,3 i oktober till 38 öre per kWh i december mĂ„nad. Även elomrĂ„de 3 fick se en ökning frĂ„n 23 till 31,6 öre per kWh under motsvarande period. 

Se tabell nedan för utveckling av elpriset 2020 publicerad hos EnergimarknadsbyrÄn. Elpriserna avser öre per kWh och Àr exklusive moms och avgifter. Det priset som du betalar hos ditt elbolag för ett rörligt elavtal inkluderar moms och de avgifter som ditt elbolag tar ut.

Elpriser 2020
SkÀrmdump pÄ tabell med elpriser 2020 frÄn EnergimarknadsbyrÄn.

Prognos elpriset 2021

Prognoserna för elpriset indikerar att det ökade elpriset under slutet av 2020 vÀntas fortsÀtta Àven i början av 2021. Det beror dock pÄ hur vÀdret utvecklas och om vintern blir kallare Àn hittills.

PÄ grund av att elproduktionen i Sverige Àr centrerad kring norra Sverige och att elnÀtet inte Àr tillrÀckligt utbyggt för att överföra el till södra Sverige vÀntas Àven fortsatta skillnader i elpriset mellan norra och södra Sverige. Elpriset kan ocksÄ Àven under 2021 ha stora svÀngningar frÄn mÄnad till mÄnad. Framför allt om vÀdret skiljer sig markant till exempel om det kommer en vÀrmebölja tidigt under sommaren. 

Dela artikeln

Dela pÄ facebook
Dela pÄ twitter
Dela pÄ linkedin
Dela pÄ whatsapp

Fler artiklar