Spara el

Det är förmodligen ingen som har missat att det i dagsläget är rätt dyrt med el. Elpriserna går såklart i vågor, både upp och ner, men oavsett pris och läge på marknaden kan det vara bra att tänka på hur man använder elen. Att använda elen sparsamt är fördelaktigt för såväl den egna plånboken som för vår miljö. Nedan delar vi med oss av våra 11 bästa energispartips och våra bästa tips på hur du kan gå tillväga för att spara el!

spara el tips

11 energispartips – så gör du för att spara el

Att använda elen på rätt sätt är som sagt fördelaktigt både för din egen ekonomi och den planet vi bor på. Slösar du energi i onödan kommer dina elräkningar att stiga, samtidigt som vi använder onödigt mycket av jordens resurser. El är inte gratis, och det av flera anledningar. Både elpriser och framför allt din elförbrukning påverkar din elkostnad. 

För att du ska slippa känna en stress eller oro över att dina elräkningar ska bli alldeles för höga kommer vi här ge dig våra 11 bästa spara el tips! Dessa kan du använda dig av oavsett var och hur du bor. 

1. Se över ditt elavtal

En av de viktigaste delarna att se över om du har höga elkostnader är vilket elavtal du har för närvarande. Det pris som du betalar beror på flera olika anledningar till exempel om du har ett fast eller rörligt elavtal. Det beror även på vilka villkor som ditt elbolag erbjuder gällande bland annat påslag och månadsavgifter. 

Vi går löpande igenom de största elavtalen på marknaden och har samlat all information som du behöver för att hitta det bästa elavtalet

2. Få kontroll på din elförbrukning

Ett tips som du bör börja med då du vill spara el i hemmet är att få kontroll över din elförbrukning. Det finns mängder av tjänster och verktyg man kan ta hjälp av online idag för att få en tydlig bild av den egna elanvändningen.

Du kan exempelvis använda dig av olika mätverktyg, se över de elavtal du har tecknat, samt se över din vardag och hur den påverkar. Flera elbolag däribland Tibber, Greenely och Fortum erbjuder också olika rörliga elavtal med timmätning. 

3. Sätt in timer för lamporna

Att låta lamporna i fönstren stå på kan kännas mysigt och tryggt, det även om man ska lämna hemmet. Värt att nämna är dock att det ofta drar rätt mycket el om man har på dessa lampor dagarna i ända. 

Ett tips är därmed att ställa in en timer på de lampor du vill ha tända under vissa delar av dygnet, så slipper du slösa el exempelvis på natten, när du inte är hemma eller i de rum där ingen är. Detta gäller även för adventsljusstakar och liknande. 

4. Byt till LED lampor

Vi kan även rekommendera dig att byta ut dina glödlampor mot LED-lampor. LED-lampor förbrukar nämligen 80% mindre el än vanliga lampor, och håller därmed också 10-20 gånger så länge. Detta må kännas som en liten förändring, men faktum är att det kan göra stor skillnad. Ett mycket bra energispartips!

5. Kör bara fulla maskiner

Det är lätt hänt att man slänger i några plagg i tvättmaskinen och kör igång den för att man vill ha den där specifika tröjan till middagen, eller att man startar igång en halvfull diskmaskin för att ”få undan det”. Något du dock bör tänka på är att detta drar otroligt mycket el. 

Vill du minska din elförbrukning bör du alltså så ofta det bara går undvika att köra halvfulla maskiner. Är det möjligt är det såklart även bra att sätta igång ett miljövänligt program eller ett energisparprogram, samt att tvätta på lägre temperaturer. Det kan även göra stor skillnad om du sen låter tvätta lufttorka än att låta den torka i torkskåp. 

6. Sänk värmen i hemmet

Om du använder el för att värma upp ditt hem kan vi tipsa dig om att sänka inomhustemperaturen. Det åtminstone i de rum och utrymmen som du inte använder så mycket, eller där det inte gör något att det är lite kallare. Tvättstugan och förrådet behöver kanske inte vara lika varmt som vardagsrummet. 

7. Stäng av TV:n

Något som är vanligt idag är att man låter TV:n stå på som bakgrundsljud eller underhållning, det alltså trots att man gör något annat eller kanske inte ens sitter i TV-rummet. Har du en stor TV är det extra viktigt att du tänker på att stänga av den när den inte används. Ju större TV desto mer el drar den nämligen. Det må låta självklart nu, men det är det inte alltid.

8. Köp bra vitvaror

En sak som verkligen kan göra skillnad när det kommer till din energiförbrukning är att investera i bra, miljövänliga och energismarta vitvaror. Det vill säga, lägg lite extra tid och energi (och pengar) på att köpa en energismart kyl, frys, tvättmaskin, och så vidare. Detta är ett spara el tips som kommer göra stor skillnad i längden både för dig och vår miljö.

9. Användningen av luftkonditionering

Vi vet, när det är varmt ute är det väldigt lätt hänt att man drar igång luftkonditionering på fullt för att få ner temperaturen inne. Det är också lätt hänt att man sen låter luftkonditionering stå på hela tiden för att hålla denna temperatur, speciellt under varma somrar. 

Att använda luftkonditionering hela tiden är dock något som drar väldigt mycket el. Kanske kan du låta den stå på under dagen, för att sen stänga av den och försöka få ner temperaturen i rummet genom att vädra under natten? Att dra ner persiennerna och stänga de rum där du vill ha det extra svalt är också bra tips för att spara el i hemmet. 

10. Minska på tiden som du duschar

Självklart ska vi alla ha möjligheten att duscha och göra oss rena. Vill du däremot tänka energismart och dra ner på dina elkostnader kan det löna sig att försöka hålla duscharna korta och effektiva. 

Det är även fördelaktigt att stänga av vattnet under tiden som du tvättar håret eller tvålar in dig. Väljer du mellan att duscha och att bada är duschen det bästa alternativet när det kommer till att spara el. 

11. Överväg solceller

Sist men inte minst vill vi tipsa dig om solceller. Detta är inte något som nödvändigtvis innebär att din elförbrukning minskar. Men samtidigt så innebär solceller att du använder dig av solens energi för att värma eller lysa upp ditt hem. På så sätt slösar du inte på jordens resurser, du tar av det du själv producerat, och så kan du spara en del pengar. 

Dela artikeln

Fler artiklar