Google siktar på fossilfri energi för alla datacenter till 2030

Google har likt många andra amerikanska teknikjättar formulerat ett nytt klimatmål som innebär att bolaget ska ha eliminerat koldioxidutsläpp inom verksamheten om tio år. Teknikjätten har som mål att alla datacenter och kontor inom bolaget ska drivas med fossilfri energi 2030.

Datacenter

Endast fossilfri energi 2030

Samtliga datacenter i världen står idag för ungefär tre procent av den totala energiförbrukning och två procent av samtliga koldioxidutsläpp. Det är högre än för exempelvis flygindustrin. Flera av teknikjättarna som exempelvis Google, Microsoft och Amazon har därför under flera år klimatkompenserat för deras utsläpp orsakade av energiförbrukning. Google har nu presenterat det mest ambitiösa åtagandet och har som mål att ha helt fossilfri energi 2030.  

Åtagandet handlar alltså inte bara om att klimatkompensera utsläpp utan att få ner utsläppen till noll. Bolaget uppger att de idag är världens största företagsköpare av fossilfri energi och bolaget ska investera ytterligare 2 miljarder euro i Europa för att bygga ut infrastrukturen av förnybara energikällor. Google räknar med att skapa ca 2 000 nya arbetstillfällen i Europa under de kommande fem åren till följd av initiativet.

61 procent från förnybara energikällor

61 procent av Googles energianvändning kom förra året från förnybara energikällor. Det var dock stora geografiska skillnader. Datacentret i Oklahoma i USA hade energi från 96 procent förnybara energikällor och endast 3 procent av energin i Singapore kom från förnybara energikällor eftersom elen där är väldigt gasberoende. 

Sedan 2007 har Google klimatkompenserat all energianvändning med exempelvis finansiering av stora vindkraftsanläggningar, utsläppsrätter och plantering av träd. I ett blogginlägg förra veckan förklarar ledningen att Google kompenserat för en miljon ton i utsläpp under åren 1998-2006.

Mer fokus på fossilfri energi även hos företag

Fossilfri energi börjar bli viktigare för både företag och privatpersoner och det är en viktig förutsättning för att jorden ska må bra. Det är därför allt viktigare för elbolagen att erbjuda fossilfri energi. Fortum, Skellefteå Kraft och Göta Energi erbjuder alla fossilfri energi.

Källor: Nyteknik, Di Digital 

Dela artikeln

Fler artiklar