Bäst elavtal hösten 2020

För att underlätta för dig vid val av elavtal gör vi regelbundet analyser och jämförelser av några av de populäraste elbolagen för att du enkelt ska kunna hitta det bästa elavtalet. Vi har under hösten uppdaterat vår jämförelse och presenterar nedan en ny etta.

Bäst elavtal enligt jämförelsen

telge energi logo

Bästa rörliga elavtal

Fortum logo

Bästa fasta elavtal

Att tänka på innan du väljer elavtal

Det bästa elavtalet för dig beror till stor del på din elförbrukning och ekonomiska situation. Beroende på om du bor i lägenhet eller villa kan det vara mer förmånligt för dig att välja antingen ett rörligt eller ett fast elavtal

Lägenheter har oftast en lägre elförbrukning än villor och ett rörligt elavtal kan därför vara att föredra. Det ställer dock vissa krav på din ekonomiska situation då elpriset kan svänga drastiskt mellan månaderna och därmed påverka din elkostnad per månad.

Det bästa elavtalet beror också på vad du värdesätter hos ett elbolag. Är det viktigt för dig att elen endast kommer från förnybar energi eller är det viktigare med billig el? Eller vill du ha ett elbolag som erbjuder båda? Vissa tycker exempelvis att det är viktigare med en god kundservice snarare än en billig elkostnad. 

Flera av elbolagen erbjuder även rabatter framför allt till nya kunder. Dessa rabatter kan vara bra att se över inför ditt val då du på kort sikt kan spara mycket pengar. Däremot är det dock viktigt att du har koll på vad din elkostnad blir även utan rabatter samt vilken bindningstid elbolaget har.

Bäst elavtal hösten 2020

Efter vår analys kan vi konstatera att Telge Energi erbjuder det bästa rörliga elavtalet som endast ger el från förnybar energi. Bolaget har ett attraktivt erbjudande där du som ny kund bjuds på månadsavgiften det första året. Bolagets elavtal klarar Naturskyddsföreningens märkning Bra Miljöval som är det svåraste hållbarhetskravet i världen och erbjuder 100% förnybar energi utan tilläggsavgifter. Telge Energi vann även pris som det högst ansedda elbolaget enligt SIFO anseendeindex under 2019. 

Göta Energi erbjuder även ett bra rörligt elavtal och är det bolag som erbjuder lägst påslag i vår jämförelse. Bolaget har en rabatt för nya kunder men rabatten är inte kopplad till elkostnaden utan att du får ett presentkort på Willy:s på 500 kronor. Elkostnaden utan rabatter är dock konkurrenskraftig mot övriga populära elbolag i vår jämförelse och i flera fall lägre eftersom påslaget är så lågt. Bolaget erbjuder även ett lojalitetsprogram där du får en bonustimme per dag i ett år som sedan dras av på en årlig faktura. 

Fortum erbjuder fortfarande det bästa fasta elavtalet hösten 2020. Bolaget erbjuder en rabatt motsvarande 500 kronor det första året både på det rörliga och fasta elavtalet. Med rabatterna inkluderade erbjuder Fortum det överlägset bästa fasta elavtalet i vår jämförelse. Även bolagets rörliga elavtal är attraktivt och faktiskt billigare än Telge Energi. Däremot erbjuder Fortum fossilfri energi och du kan endast få 100% förnybar energi mot en extra avgift. 

Se respektive sammanställning för mer information om respektive elbolags erbjudande eller använd vår guide i hur du gör en komplett jämförelse av samtliga elbolag på den svenska marknaden genom att använda Elskling. Läs mer här om hur du använder Elskling.

Dela artikeln

Fler artiklar