Bäst elavtal sommaren 2020

Det kan vara tidskrävande att få en uppfattning om vilket som är det bästa elavtalet för dig och ditt hushåll. Vi gör därför regelbundet analyser av flera populära elbolag för att se vilket elbolag som erbjuder det bästa elavtalet just nu. Allt för att underlätta för dig vid val av elavtal.

Vad bör jag tänka på vid val av elavtal?

Det bästa elavtalet för just dig och ditt hushåll är individuellt och beror till stor del på din nuvarande elkonsumtion och vilken typ av elavtal som du väljer att teckna. På din senaste faktura hittar du din årliga elförbrukning som är bra att ha koll på när du väljer elavtal. Ett rörligt elavtal har visat sig historiskt vara billigare över tid men risken är då att du kan råka ut för plötsligt höga kostnader vissa månaderna då elpriset följer utvecklingen på elbörsen. 

Det bästa elavtalet för just dig beror även på vad du värdesätter hos ditt nya elbolag. Flera olika faktorer kan vara bra att ha med i åtanke vid val av elavtal och ranka gärna faktorerna i den ordning som du tycker är viktigast. Det bästa elavtalet för dig kan därför variera beroende på om det är viktigaste för dig att det är billigast, har bra kundservice, endast erbjuder förnybar energi eller om du väljer ett fast eller rörligt elavtal. 

Flera elbolag har under sommaren rabatter för nya kunder. Dessa rabatter kan vara bra att se över då du kan spara pengar på kort sikt. Det är dock viktigt att du har koll på vad ditt nya pris kommer att bli när rabatten är över och om ditt elavtal har bindningstid.

Vilket är det bästa elavtalet sommaren 2020?

Efter vår genomförda analys av flera populära elavtal kan vi konstatera att Skellefteå Kraft elavtal erbjuder det bästa rörliga elavtalet både med ett attraktivt pris men framför allt gällande kundnöjdhet. Skellefteå Kraft fick enligt den SKI-mätning som gjorts 2019 toppbetyg med Sveriges nöjdaste kunder bland privatpersoner. För det rörliga elpriset har bolaget för närvarande en rabatt under de första sex månaderna som inkluderar både månadsavgiften och påslaget. 

Fortum elavtal erbjuder det bästa fasta elavtalet just nu. Bolaget har för närvarande en rabatt motsvarande 500 kronor det första året både för ett rörligt och fast elavtal. Deras fasta elavtal är därför överlägset det bästa i vår jämförelse. Även det rörliga elavtalet är attraktivt med den nuvarande rabatten och utslaget på ett år blir elavtalet billigare än Skellefteå Kraft. Däremot har bolaget inte på samma sätt som Skellefteå Kraft erhållit pris för sin kundnöjdhet och erbjuder endast 100% förnybar energi mot ett extra tillägg. 

Skellefteå Kraft och Fortum har för närvarande attraktiva erbjudanden på både rörliga och fasta elavtal. Beroende på dina preferenser och de faktorer som du värdesätter högst kan ditt val skilja dig från vårt. Vi har i vår analys jämfört flera populära elavtal och jämfört elbolagens nuvarande erbjudanden som inkluderar aktuella rabatter, påslag, månadsavgifter och elpris från juni månad. I vår analys har vi även använt en elförbrukning på 1 500 kWh/år i en lägenhet i elområde SE3. Vi har även tagit hänsyn till typ av elavtal, pris, kundnöjdhet och förnybar energi.   

Se respektive sammanställning av de elbolag som vi samlat här på hittelavtal.se för mer information om deras erbjudanden eller läs mer om hur du gör en komplett jämförelse med samtliga elbolag på marknaden hos elskling.se.

Övrig läsning: Energimyndighetens rapport Energiläget 2020.

Dela artikeln

Fler artiklar